Va avea România un Muzeu „Nadia Comăneci” la 50 de ani de la performanța istorică?

Numele Nadia Comăneci este poate cel mai cunoscut nume românesc în întreaga lume. Nadia este invitată la numeroase evenimente internaționale, prețuită și apreciată de personalități marcante ale lumii, prezentă la toate Campionatele Mondiale și Olimpiade, și inclusiv Muzeul Sportului din Doha deschis în urmă cu doi ani, cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal, a cuprins în aripa dedicată Jocurilor Olimpice o secțiune specială „Nadia Comăneci”.

Cu toate acestea, pare că doar România nu reușește să „profite” de numele Nadiei la adevărata sa valoare, deși numeroși străini, mai ales americani, își doresc să descopere istoria Nadiei. La aproape jumătate de secol de la primul 10 olimpic obținut de Nadia Comăneci, România nu are un muzeu dedicat Zeiței de la Montreal, iar sala de gimnastică în care s-a antrenat la Onești nu a fost renovată încă de la inaugurarea sa din anii ’60.

Se caută surse financiare pentru Muzeul „Nadia Comăneci”

Clubul Sportiv Municipal Onești susținut de Fundația ForGym și finanțatorilor acesteia, cu girul Federației Române de Gimnastică a pus la punct un proiect care include mai multe obiective: construirea Muzeului „Nadia Comăneci”, renovarea integrală a sălilor de gimnastică în care s-a antrenat Zeița de la Montreal și dezvoltarea unui spațiu de recuperare sportivă. Proiectul, care are și studiu de fezabilitate, este gata de mai bine de un an, dar nici până astăzi nu s-a primit un răspuns de la instituțiile identificate ca posibile finațatoare a unui astfel de proiect. Nu s-a primit aviz pozitiv nici de la Administrația Locală, Consiliul Județean Bacău și nici de la Guvern.

Vicepreședintele Fundației Nadia Comăneci spune că a avut în timp mai multe discuții despre un astfel de proiect, uneori cu promisiuni ferme de susținere, dar, așa cum se vede, niciodată materializat din lipsă de fonduri sau implicare reală.

Investiția totală pentru construirea unui muzeu „Nadia Comăneci” în Onești și modernizarea întregului complex de la CSM Onești, care are în componență mai multe discipline sportive este relativ semnificativă. De menționat că CSM Onești fiind este și Centru Național Olimpic de Junioare pentru gimnastică.

”Studiul de fezabilitate a fost realizat cu bani obținuți din sponsorizări. Problema este că studiul de fezabilitate mai este valabil doar un an. Dacă nu reușim să demarăm lucrările în acest timp, pierdem tot și trebuie să o luăm de la capăt”, spune Ingrid Istrate, președintele CSM Onești.

Doi ani până la jubileu

Ingrid Istrate precizează că mai sunt doar doi ani și, în iulie 2026, se vor împlini 50 de ani de când Nadia Comăneci a scris istorie, obținând prima notă de 10 dintr-o competiție olimpică, la gimnastică, la Jocurile Olimpice de la Montreal. Președinta CSM Onești se așteaptă ca interesul mondial pentru Nadia Comăneci să crească și mai mult în acel an și să existe și mai mulți turiști și jurnaliști care să își dorească să afle povestea Nadiei și să pășească în sala de gimnastică în care și-a început cariera.

De altfel, și în prezent sunt turiști străini, în special americani, care vin la Onești special pentru a descoperi locurile unde a crescut Nadia ca om și sportiv. Dar ceea ce văd, contra unei sume modice de 10 dolari de persoană, este o sală veche, care nu a fost renovată complet niciodată, de la inaugurarea sa din 1967, și în care uneori plouă. Iar atunci când întreabă de un muzeu „Nadia Comăneci”, reprezentanții CSM Onești nu pot decât să spună povestea Zeiței de la Montreal și să prezinte câteva fotografii și trofee care există în sediul clubului.

Nadia Comăneci: „Orașul ar trebui să folosească această oportunitate”

Inclusiv Nadia Comăneci este de părere că Oneștiul și România are o mare oportunitate de a atrage turiști și fonduri din această asociere cu numele ei, așa cum se întâmplă în alte țări care „profită” de pe urma sportivilor de renume.

„Orașul ar trebui să folosească această oportunitate, să atragă oameni din afară, care sunt interesați să vadă unde s-a atrenat Nadia. Și se pot aduce bani din asta. Ei câștigă! Sportul câștigă!”, spune Nadia, care îndeamnă România să urmeze exemplul altor țări care pun în valoare locuri cu încărcătură istorică, locuri de unde au plecat sau și-au început cariera sportivi recunoscuți la nivel mondial.

Nadia este un important susținător al gimnasticii românești. În fiecare an, mai ales cu ocazia desfășurării la Onești a competiției Cupa „Nadia Comăneci” la gimnastică artistică, Nadia trimite din America medalii, costume și alte produse pentru micile gimnaste.

Mai mult, atunci când a fost nevoie, iar președintele CSM Onești, Ingrid Istrate, a apelat la ea ca la ultima speranță, Nadia a trimis bani pentru ca gimnastele de la Onești să poată încheia anul competițional.

„Pentru că îmi pasă”, răspunde Nadia, explicând scurt și la obiect motivul pentru care este alături de gimnastica românească.

Iar România ar trebui să o onoreze pe Nadia pentru tot ce a oferit de-a lungul timpului României și ca unul dintre ambasadorii reali, valoroși, ai țării noastre. Construirea unui Muzeu „Nadia Comăneci” și renovarea sălii de gimnastică în care s-a antrenat la Onești, ar fi un start bun. Pentru că, indiferent de evoluția gimnasticii românești sau mondiale, doar una este și va rămâne în istorie Nadia Comăneci.

De curând, Nadia Comăneci a dat un interviu site-ului Europa Liberă despre situația gimasticii românești și viziunii ei asupra bazei sportive de la Onești.