Vă amintiți cu drag de desenele animate de pe vremuri? E clar că sunteți un „rasist dezgustător”!

Vă amintiți cu drag de desenele animate de pe vremuri? E clar că sunteți un „rasist dezgustător”!

„V-a plăcut filmul de desene animate “Doamna și vagabondul” care din 1955 a încântat generații întregi, tineri și bătrâni, deopotrivă? Ei bine, dacă v-a plăcut, înseamnă că sunteți un rasist dezgustător. 

Ar fi trebuit să vă revolte pentru că imaginea pe care o proiectează asupra asiaticilor cele două insuportabile caricaturi de pisici siameze este teribil de peiorativă”. Așa își începe Richard Hanlet, editorialistul bvoltaire.fr, articolul dedicat uneia dintre cele mai demente manifestări ale corectitudinii politice în zilele noastre- rescrierea poveștilor copilăriei noastre. Nu e prima oară când se întâmplă asta, În vremea lui Ludovic al XIV, profesorii au pregătit pentru fiul regelui o serie de texte latinești care să-i asigure dezvoltarea intelectuală. Pasajele considerate necorespunzătoare au fost, însă, pur și simplu eliminate.

De aici a apărut, de altfel, și expresia „Ad usum Delphini”, folosită peiorativ pentru a indica orice lucrare „cosmetizată” pentru publicul tânăr. La ce s-a ajuns, vedem prea bine în zilele noastre, când statele occidentale investesc sume frumoase pentru a le da posibilitatea unor bărbați îmbrăcați în haine de femeie să citească povești copiilor. Asta ca să nu mai vorbim de educația LGBT în școli sau de desenele animate pline de violență, dar care încurajează onest „diversitatea”.

Caracterul „open minded” al acestei educații se transformă, însă, în puritanism când vine vorba de desenele din secolul trecut, considerate incorecte din punct de vedere politic. Cu alte cuvinte, copiilor de 6-7 ani li se poate explica totul despre relațiile sexuale de orice tip, dar ferească Dumnezeu să fie expuși unor stereotipuri rasiale. „Un site de cenzori de tip nou a evidențiat toate „derapajele rasiste” din Dumbo, Aladdin, Cartea junglei etc.

Ca să se apere de posibile acuzații de rasism sau sexism, cei de la Disney +, care au lansat săptămâna trecută atacul asupra gigantului Netflix (odată cu intrarea platformei Disney + pe piața din Statele Unite), au hotărât să difuzeaze un mesaj de avertizare înaintea multor dintre filmele sale: „Acest program este prezentat așa cum a fost creat. Poate conține reprezentări culturale depășite”, scrie Richard Hanlet. Nu vă revoltați încă, poate fi mult mai rău, dacă ne gândim la rescrierea sistematică a aventurilor lui Tintin în așa fel încât totul să fie corect din punct de vedere politic. Cum explică „Le Figaro” (pe vremuri un ziar de dreapta) această campanie îndreptată împotriva unor capodopere ale genului (care au un caracter rasist doar în mintea unor persoane cu grave probleme psihice), țineți-vă bine: „ raportarea la unele lucrări ale secolului trecut a evoluat de-a lungul timpului. În sensul că anumite secvențe, reprezentând stereotipuri etnice, religioase, culturale sau de gen, pot jigni astăzi sensibilitatea spectatorilor”.

La capitolul respect pentru sensibilități, Occidentul stă bine. Mai rău e cu explozia de violență și cu faptul că educația progresistă creează victime pe bandă rulantă. Cum e cazul celor două studente scandinave violate și ucise în munții din Maroc în timp ce făceau o drumeție cu cortul.

Ne puteți urmări și pe Google News