Va ajunge sau nu capitalul românesc la Red Nord. Ce răspunde Igor Grosu

Red Nord. Sursa foto: rednord.md

Republica Moldova. Autoritățile de la Chișinău nu au început negocierile cu România privind o eventuală achiziționare a întreprinderii Red Nord. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, care însă crede că o astfel de tranzacție are multe avantaje pentru Republica Moldova.

Soarta Red Nord, deocamdată incertă

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, spune că ideea premierului Marcel Ciolacu privind cumpărarea de către România a distribuitorului din zona de nord nu a fost înaintată pe platforma unor discuții oficiale.

„Nu există un proces de negociere propriu zis. Domnul prim-ministru se gândește din punct de vedere al interconexiunilor. Vedeți că interconectarea pe dimensiunea gaze a reprezentat o investiție foarte bună, strategică, corectă. Astfel a scăzut radical dependența noastră de gazoductele care veneau din est. În aceeași cheie se analizează eventualele oportunități. La moment, ceva oficial nu este”, a menționat speakerul Grosu, pentru TVR Moldova.

Sursa foto: Guvernul României

Proteste organizate de blocul putinist, Victorie

Sâmbătă, 27 iulie, câteva zeci de persoane au participat la un protest în fața întreprinderii. Manifestația a fost organizată de reprezentanții blocului Victorie, ghidat de la Moscova de Ilan Șor.

Printre participanți au putut fi observați fruntașii blocului, printre care deputatul Alexandr Nesterovschi. Ultimul susține că imbold pentru organizarea protestul ar fi fost declarațiile premierului Ciolacu, care a vorbit despre interesul României de a cumpăra distribuitorul de la Bălți.

Protestul blocului Victorie/ Sursa: Facebook

Ce a declarat, de fapt, premierul român Ciolacu

În data de 15 iulie, Marcel Ciolacu lansat ideea că România ar putea cumpăra rețelele electrice de distribuție din zona de nord a Republicii Moldova. Premierul a subliniat faptul că România produce mai multă energie electrică decât consumă și nu dispune de spații de stocare.

„Dacă o să ne extindem și pe zona de Republica Moldova, lucru pe care îl facem acum, poate cumpărăm Distribuție nord, atunci sistemul se va echilibra”, a sugerat Ciolacu.