Utilizatorii OLX, vizați de infractorii online. Care sunt cele mai vulnerabile anunțuri

Hackeri. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Utilizatorii platformelor de anunțuri comerciale online pot fi victime ale infractorilor cibernetici. Avertismentul vine din partea reprezentanților OLX potrivit cărora mai multe tentative de fraudă electronică au avut loc în ultimele luni. De regulă au fost vizați cumpărătorii unor produse electronice sau fashion. Hackerii îi urmăresc pe utilizatori căutând să-i înșele pentru a le fura datele personale.

Mai multe tentative de fraudă online au avut loc pe platformele online de anunțuri comerciale, precum OLX. Reprezentanții companiei care gestionează platforma de comerț au atras atenția că infractorii cibernetici i-au vizat pe utilizatorii care au intenționat să cumpere sau să-și vândă produsele.

Platforma de anunțuri la nivel național, OLX, a avertizat că cele mai multe încercări de fraudare i-a vizat pe cumpărătorii de obiecte de modă și gadgeturi electronice.

Potrivit datelor furnizate de companie, până prezent, 60% dintre fraudele care au loc pe platformele de tip marketplace sunt raportate către bănci. Alte 30% sunt raportate direct către platforma online, iar aproximativ 10% nu sunt anunțate. Victimele preferă, din anumite motive, să nu-și facă cunoscute experiențele cu infractorii cibernetici.

Reprezentanții companiei au prezentat informațiile cu privire la cele mai vulnerabile categorii de produse. Este vorba despre mărfurile cele mai căutate de utilizatorii care sunt vizați de infractorii online. Conform datelor furnizate, infractorii urmăresc pe cei care fac achiziții de produse fashion, (33%), electronice (30%), casă și grădină (14%), mama și copilul (10%), sport (7%) piese auto (6%).

Majoritatea victimelor fraudelor cibernetice provin din mediul urban (80%), inclusiv din București (25%).

sursa foto: EVZ

Cum acționează infractorii cibernetici

Majoritatea tentativelor de fraudă sunt de tip „phishing”, iar hackerii ajung la consumator prin intermediul rețelelor social media, a e-mail-ului. De asemenea, sunt folosite și mesajele de tip text, mesajele directe sau chiar apelurile telefonice. Atacatorii pozează în persoane interesate să achiziționeze produsele scoase la vânzare sau să le vândă celor care se arată interesați.

Conform informațiilor furnizate de OLX, textul mesajului este conceput într-o manieră în care atacatorii vor încerca să obțină date cu caracter sensibil. Ei vor căuta să-i determine pe utilizatori să deschidă anumite site-uri web sau fișiere care conțin malware.

Avertismentul experților DNSC

În urmă cu câtva timp, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertiza cu privire la fraudele online. Conform sursei citate, hackerii folosesc conturi compromise de social-media pentru atacuri de tip phishing sau scam. Ei postează anunțuri capcană prin care încearcă să-i determine pe utilizatori să acceseze anumite link-uri.

„De obicei, tehnica preferată este etichetarea unui cont de utilizator sau a unei pagini în astfel de postări – capcană, care vor conţine un text ce are menirea de a convinge utilizatorul să facă clic pe un anumit link şi să-ţi ofere date sensibile (personale, financiare sau de autentificare), arăta DNSC într-o prezentare.

Infractorii cibernetici urmăresc să stârnească curiozitatea utilizatorilor sau să-i panicheze pentru a-i determina să le pună la dispoziție datele personale.

„Momeala folosită în astfel de atacuri variază, infractorii cibernetici folosindu-se de metode ingenioase de a capta curiozitatea sau de a speria utilizatorul: panicarea utilizatorilor să ofere date (prin ameninţarea cu închiderea contului în 24 de ore dacă acele date nu sunt «validate»); promoţii incredibile (iPhone la 10 lei); promisiunea unor câştiguri rapide (prin investiţii în criptomonede sau alte oportunităţii de investiţii)”, au atenționat experţii DNSC.