Evenimentul Zilei > Politica > USR vrea DOUĂ TURURI de scrutin pentru alegerea primarilor
USR vrea DOUĂ TURURI de scrutin pentru alegerea primarilor

USR vrea DOUĂ TURURI de scrutin pentru alegerea primarilor

USR susține modificarea legii de organizare a alegerilor, astfel încât să se revină la formula cu două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

„Rata mare de absenteism la alegerile locale parţiale a permis partidelor tradiţionale să îşi impună candidaţii, deşi au fost votaţi de sub 10% din membrii comunităţilor”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a formațiunii.

USR precizează că „astfel, noii primari din Craiova sau Târgu Jiu, oraşe importante din România, au fost aleşi de 8,14% şi respectiv 8,64% dintre cetăţeni, ceea ce este inadmisibil”.

În aceste condiții, USR dorește schimbarea legii de organizare a alegerilor locale, astfel încât să se revină la două tururi de scrutin.

„USR susţine ferm schimbarea legii de organizare a alegerilor locale într-un singur tur şi revenirea la două tururi de scrutin, astfel încât primarii să fie cu adevărat reprezentativi pentru localităţile pe care le administrează”, subliniază USR.

La Târgu Jiu alegerile au fost câştigate de liberalul Marcel Romanescu, care a obţinut 51,72% din voturi pe fondul unei prezenţe de 30%, iar la Craiova, scaunul de primar i-a candidatului PSD Mihail Genoiu, prezenţa fiind de aproape 19%.