Multora le este greu când ajung pentru prima dată la universitate. Tineri derutați, neștiind unde anume au loc diferitele festivități, ce anume ar trebuie să facă sau în ce activități să se implice. Pentru a veni în sprijinul viitorilor studenți, George Uzun (foto), președintele Uniunii Studenților din România (USR), a oferit pentru EVZ câteva sfaturi pentru cei care, în curând, vor păși pe treptele universității.
USR. Dacă examenul de Bacalaureat este supranumit „examenul maturității”, se poate afirma cu tărie că anii petrecuți în facultate contribuie din plin la maturizare. George a ales să plece din Constanța pentru a studia în București și nu regretă nicio secundă acest lucru. De ce? Pentru că a trăit o mulțime de lucruri și a trecut prin cele mai tari experiențe, care i-au devenit ulterior lecții de viață. „În primul rând, informația este puterea! Trăim în secolul vitezei și este foarte important să cunoaștem informațiile de bază înainte de a aplica la facultate. Așa că, vă îndemnăm să intrați pe toate canalele de comunicare ale universităților la care vreți să aplicați. Fie că vorbim de site sau de pagina de Facebook, este foarte important să aveți detaliile legate de admitere, materiile pe care le veți studia sau căminele unde vă veți petrece anii studenției”, explică George Uzun. Totodată, în momentul în care ați fost admiși, „căutați grupuri de Facebook pentru facultatea respectivă deoarece, acolo, veți intra în contact cu noii voștri colegi”, continuă să adauge liderul studenților.
Studenții au dreptul la un ghid al bobocului
„În cazul în care vrei să optezi pentru un loc la cămin, fii atent la perioadele de depunere a cererilor și la etapele întregului proces de cazare. Aceste informații se găsesc de obicei pe site-urile facultății respective. Pentru primele zile de facultate, recomandăm să te uiți cu atenție pe orar, pentru a vedea cu exactitate locațiile în care se țin cursurile și să identifici mijloacele de transport relevante pentru aceste locuri. Totodată, nu uitați că studenții au dreptul la un ghid al bobocului care este elaborat fie de facultate, fie de asociația studențească din cadrul facultății. Acolo ar trebui să se găsească toate informațiile de bază de care aveți nevoie. Un alt sfat, din toată inima, este să ieșiți din zona de confort! Anii studenției sunt cei mai frumoși, dar modul în care ni-i croim ține de fiecare dintre noi! Vă îndemnăm să faceți voluntariat. Fie că este vorba despre o organizație studențească cu scop de reprezentare, de un cerc științific, de un club al studenților sau de organizații de tineret, voluntariatul în toate aceste comunități ne face niște oameni mai buni, mai toleranți, mai bine pregătiți și ne crește nouă gradul de adaptabilitate la situațiile critice”, mărturisește George.
Luptați pentru interesele voastre
Un alt sfat pe care președintele USR îl oferă, este acela de a vă alege reprezentanții. „Fie că vorbim de șeful de grupă sau cel de serie - după caz, aceste persoane vor avea un rol important în raportul vostru cu facultatea. De asemenea, studenții își aleg și reprezentanți în forurile superioare de decizie la nivelul universității Consiliul Facultății și Senatul Universitar. Este important ca fiecare dintre voi să se implice și să voteze la aceste alegeri, astfel încât reprezentanții voștri să aibă o legitimitate cât mai mare și să lupte pentru interesele studenților. Este nevoie ca vocea studenților să fie puternică și unitară! Mai puteți beneficia și de programele ERASMUS+ prin care aveți opțiunea de a studia un semestru într-o altă țară sau vă puteți bucura de schimburi multiculturale între tineri”, conchide George Uzun.