USR PLUS forţează desfiinţarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă. Mesaje războiniceConform iniţiativei ai cărei semnatari sunt Cristi Berea şi Cristina-Denisa Neagu, patrimoniul AOSR se transferă către Academia Română. Sunt vizate drepturile, obligaţiile, contractele, acordurile şi litigiile instituţiei, bunurile mobile, inclusiv arhiva, precum şi bunurile aflate în administrarea sau, după caz, în proprietatea acestuia.

„Continuăm ceea ce ne-am asumat atât în campanie, cât şi prin programul de guvernare, şi anume desfiinţarea sinecurilor. Cu toate că beneficiază de fonduri substanţiale de la bugetul de stat, contribuţia în cercetare este insignifiantă. Pseudoorganizaţia dublează atât intern cât mai ales extern Academia Română, confuzând cercetătorii din forurile internaţionale referitor la care este adevărata Academie a României.

Comparaţie cu Academia de Unghiuţe

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România este în aceeaşi măsură Academie, pe cât este şi Academia de Unghiuţe, unde diferite persoane învaţă să facă manichiură permanentă”, a afirmat Cristian Berea. Mai departe, personalul AOSR ar urma să fie încadrat la Academia Română, beneficiind de drepturile băneşti conform grilei de salarizare din cadrul Academiei Române. Această mutare se va face în limita numărului maxim de posturi aprobate.

Apare şi Ion Iliescu

Sursa citată mai arată că în 2019, doar puţin peste 2% dintre cheltuieli au fost destinate activităţilor efective. De asemenea, parlamentarii USR PLUS indică faptul că AOSR este o fabrică de sinecuri pentru 350 de persoane. Printre cei vizaţi de aceste dezvăluiri apar Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu şi Teodor Meleşcanu. „Vechii politicieni ne-au obişnuit cu înfiinţarea de instituţii pentru funcţii sau acces la banii publici, AOSR fiind un exemplu perfect de pseudoacademie hrănită exclusiv din fonduri publice.

Printre persoanele care au condus această instituţie se numără Ecaterina Andronescu, cea care a îngropat sistemul educaţiei din România. Este membru fondator şi preşedinte al secţiei Stiinţe tehnice. Susţinem reforma sistemului educaţional, un buget optim pentru cercetare şi dezvoltare în cadrul Universităţilor şi nu numai, însă nu prin susţinerea sinecurilor”, a explicat Cristina-Denisa Neagu.

Promisiunile din campanie

USR PLUS şi-a asumat în programul de guvernare reforma celor 1.300 de agenţii, instituţii sau autorităţi care folosesc bani publici şi a căror activitate nu a urmat vreodată criterii de eficienţă sau performanţă. Cei doi parlamentari arată că AOSR are o contribuţie minimă şi fără valoare academică în cercetarea ştiinţifică din România.

De asemenea, ei consideră că domeniul cercetării trebuie să beneficieze de fonduri substanţiale, oprind mutarea banilor publici prin pseudoinstituţii de cercetare şi de academii care nu au nimic de cercetarea ştiinţifică sau academică reală.