Tema-vedetă de campanie electorală a USR-Plus începe bine. Cu o amânare. Nu cu o urgentare.
Aplicarea mult discutatei legi privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) se amână până în anul 2021, pentru o dată nedefinită, potrivit noului ministru al Justiției din partea USR-Plus, Stelian Ion.
Legea a fost intens folosită în campania electorală ca subiect de atac al USR-Plus împotriva PNL și a Guvernului liberal. Liderii progresiști i-au acuzat în campanie pe premierul Ludovic Orban și pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, că nu presează mai mult pentru legiferarea legii, în anul 2020.
Acum vrea dezbatere în Parlament
Astăzi, ministrul USR Stelian Ion nu s-a mai dovedit la fel de grăbit ca în timpul campaniei electorale. Noul șef al Justiției ne-a declarat că nu va avansa o ordonanță de urgență pentru intrarea rapidă în vigoare a legii din care progresiștii și-au făcut o temă prioritară.
„Vreau ca proiectul de lege privind desființarea secției speciale să treacă prin dezbaterea parlamentară în procedură de urgență atunci când Legislativul revine în activitate” ne-a spus Stelian Ion.
Ministrul Justiției nu a oferit nici un termen-țintă până la care dorește votarea legii. Doar s-a declarat preocupat de ea invocând solicitările instituțiilor europene privind clarificarea existenței acestei Secții Speciale.
Proiectul de lege privind desființarea SIIJ a fost inițiat și finalizat de fostul ministru liberal al Justiției, Cătălin Predoiu. Pe 1 februarie 2020, Predoiu a prezentat public proiectul, prin afișarea lui pe site-ul Ministerului Justiției.
Proiectul a fost transmis de Predoiu pentru aviz la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), instituție care l-a blocat sistematic din interese politice. Până în luna aceasta, CSM a fost condus de Lia Savonea, susținută public de PSD.
Fosta conducere a CSM s-a opus de la început desființării SIIJ. Secția Specială este creația fostului ministru de Justiție al PSD, Tudorel Toader.
În plus, proiectul de lege privind desființarea SIIJ nu ar fi avut nici o șansă să fie votat de vechiul Parlament. Legislativul a fost dominat, până la alegerile parlamentare din 6 decembrie, de PSD.
PSD-ul lui Liviu Dragnea precum și PSD-ul lui Marcel Ciolacu și-au declarat agresiv susținerea pentru menținerea Secției Speciale, implicit opoziția față de desființarea ei.
Ce șanse ar avea desființarea în Legislativ
În prezent, CSM este condus de judecătorul Bogdan Mateescu iar coaliția de guvernare PNL, USR-Plus și UDMR este majoritară în Parlament.
Practic, tema-vedetă a campaniei electorale a USR-Plus, legea privind desființarea SIIJ, nu mai întâmpină în prezent nici o piedică.
Proiectul de lege a fost predat la cheie de fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu. Iar CSM, sub noua conducere, este pregătit să dea un aviz favorabil proiectului de lege, potrivit surselor din sistemul judiciar.
Totul este ca noul ministru al Justiției să ceară CSM, avizul necesar. Iar lideri importanți ai coaliției majoritare ne-au declarat că sunt pregătiți să voteze în Parlament cât mai rapid,chiar la începutul anului 2021, proiectul de lege care a creat atâtea dispute politice. Cu un amendament.
Sa fie introdus cât mai repede în Legislativ.