USR-PLUS se pregătește de bătălia politică de după alegerile parlamentare. Ținta politică a acestora este forțarea președintelui Klaus Iohannis de a accepta un prim-ministru din partea lor.
„USR va intra la guvernare și va intra cu mandat de reformă. Vrem un premier cu mandat de reformă. Nimeni nu are un cec în alb din partea noastră. USR-PLUS vrea să dea premierul, să fie foarte clar. Vrem un parteneriat onest, loial de guvernare. Domnul Orban m-a dezamăgit că a mințit miercuri dimineață, când a spus niște lucruri total neadevărate, știa că sunt neadevărate. Înțeleg bătălia politică, înțeleg meciul de campanie, înțeleg de ce toată lumea atacă. Vreau să stăm la masă după alegeri, discutăm cu toții. Dacian Cioloș este, prin protocolul nostru vechi de alianță USR-PLUS, persoana desemnată pentru a prelua acest portfoliu”, a afirmat deputatul Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS, a declarat, vineri, la Digi24. Întrebat dacă Dacian Cioloș este mai potrivit decât Ludovic Orban pentru un viitor guvern, Moșteanu a răspuns: “Bineînțeles”.
O declarație deloc surprinzătoare pentru cei care înțeleg ce înseamnă să faci politică, dar după părerea mea, făcută ușor cam devreme. Nu este deloc greu de decriptat că persoana vizată este Klaus Iohannis, nu Ludovic Orban. Pentru că președintele României de-abia declarase că opțiunea sa pentru postul de prim-ministru după alegerile parlamentare din decembrie este Ludovic Orban. Așa că duoul Dacian Cioloș - Dan Barna i-a răspuns prin purtătorul de cuvânt că nu au de gând să intre într-o coaliție în care nu pun ei premierul. Adică pe Dacian Cioloș.
De altfel, în interiorul USR-PLUS se vorbește din ce în ce mai deschis că președintele Klaus Iohannis nu mai reprezintă pentru progresisști un reper politic important. Că imediat după momentul alegerilor din decembrie 2020 și desemnarea premierului va deveni irelevant. Chiar dacă va mai avea 4 ani de mandat, Klaus Iohannis este, în opinia liderilor USR-PLUS, un om politic care nu va mai avea vreun cuvânt de spus, sau care să genereze teamă. Toate acestea, în condițiile în care oricum nu-l mai respectă demult, iar în discuțiile politice catalogările sunt mult mai grele. O abordare extrem de agresivă, tipică însă partidelor neo-marxiste. Care au doar tovarăși de drum, nu parteneri. Modelul Gheorghe "Guță" Tătărăscu revine după 70 de ani în România. O lecție istorică pe care le-aș recomanda-o tuturor liberalilor. Ca să vadă ce-i așteaptă.
Mai trebuie spus că în construcția politică Dan Barna - Dacian Cioloș, ultimul este adevăratul lider. Cu aura celui care beneficiază de sprijinul politic al Franței, de la înălțimea unui lider de grup parlamentar european, ca fost prim-ministru, Dacian Cioloș îl domină politic și intelectual pe Dan Barna. Tactica care se întrevede este una extrem de simplă: 1. o campanie electorală extrem de agresivă, sloganul România fără hoție fiind doar vârful aisbergului; 2. un rezultat bun la parlamentare ; 3. intrarea la guvernare cu Dacian Cioloș ca prim-ministru, sau rămânerea în opoziție.
Pentru că adevăratul obiectiv politic este undeva la orizontul anului 2024. Președinția României.