UPDATE: 16:45 Lucrările Congresului USR continuă cu modificările Statutului formațiunii. Se vor aduce 51 de amendamente documentului. Delegații au fost puși să voteze dacă aleg să discute Statutul sau se uită la meciul Simonei Halep. Majoritatea a decis: discută Statutul. Însă, pasiunea a fost mai puternică decât voința majorității. Delegații rămași în sală s-au uitat la meci pe telefoane și au strigat cât i-a ținut gura, de s-a auzit până pe hol.

UPDATE: 16:10- Din 492  de voturi exprimate, 26 de voturi au fost nule.

Dragoș Dinulescu a obținut 3, Dumitru Stanca 5, Mihai Goțiu 134 de voturi.

Dan Barna a câștigat cu  324 de voturi, el va fi candidatul USR la alegerile prezidențiale.

Liderul USR a declarat că scopul Alianței USR PLUS este preluarea guvernării în 2020. Barna acceptă acum și ideea alegerilor anticipate și preluarea guvernării imediat după alegerile prezidențiale sau, cel mai târziu, după alegerile parlamentare. În două săptămâni PLUS și USR vor stabili, după negocieri, cine va fi prezidențiabilul și cine premierul.

„Am mai făcut încă un pas în obiectivul Alianței USR PLUS de a guverna în 2020. În cadrul mecanismelor statutare ale USR, astăzi, au avut loc alegerile pentru nominalizarea candidatului USR la poziția de candidat la Președinția României. În urma alegerilor, USR m-a mandatat să reprezint acest partid. Este un rezultat care confirmă eforturile de 2 ani, de când conduc acest partid, de a ne dezvolta și a fi ceea ce România are acută nevoie: un partid nou și proaspăt care să aducă societatea activă și modernă din spectrul politic pentru a merge mai departe în Europa. Astăzi, obiectivul nostru este guvernarea din 2020, iar toate eforturile pe care le facem sunt pentru a ajunge anul viitor acolo. Pe de altă parte, cel mai interesant obiectiv pentru România la aceste alegeri prezidențiale va fi posibilitatea de a alege, în turul al doilea, între candidatul PNL și cel al Alianței USR PLUS.”, a declarat  Dan Barna  după anunțarea rezultatelor.

Niciun membru PLUS nu a fost prezent la Congresul USR, dar nici la Comitetul Național PLUS, care a avut loc tot astăzi, nu a fost niciun userist.

Dan Barna a spus că se vor întâlni sâmbătă seara la petrecere.

UPDATE: 15.30-La USR încă se numără voturile. Procedura de vot a început în urmă cu două ore și jumătate. Pe scena unde au fost amplsate urnele au avut loc și ședințe foto, aproape fiecare delegat a ținut să fie imortalizat. Atmosfera este una anemică, chiar și în afara sălii. Mihai Goțiu este într-o formă de zile mari. Fizic. A slăbit foarte mult. Spune că a renunțat la carbohidrați și mai face sport când are timp. Pantofii lui Dan Barna au fost îndelung studiați și comentați.

Mai este puțin până începe meciul Simonei Halep și useriștii pasionați de tenis au intrat în panică, dar nu au nici curaj să plece.

UPDATE: 13:10- Sesiunea de dezbateri și întrebări pentru candidați a ajuns la final. A început procedura de vot.

UPDATE: 13:00 Candidații răspund la întrebările legate de politica socială pe care o va face președintele. Fiecare a încercat să impresioneze publicul povestind despre experiențele personale avute, în special, cu romii și ungurii.

Dragoș Dinulescu a povestit că a copilărit la bunici într-un sat de țigani, că este „trabantist” și că tocmai și-a mai cumpărat un Trabant de la un ungur.

UPDATE: 12:55-Pe Dan Barna nu-l recunosc doar frizerii, după ce a participat la emisiunea lui Mihai Gâdea la Antena3. Îl recunosc și vânzătoarele. El a povestit, în premieră, cum l-a abordat o ospătară de la restaurantul Ikea, unde s-a oprit să mănânce. L-a privit lung și i-a spus: Speranță!, a povestit liderul USR.

UPDATE: 12.25-Președintele USR Dan Barna a declarat, în discursul său de candidat la candidat, că cea mai importantă funcție în stat, președinția României, are nevoie de ADN-ul de la USR.

„Suntem Games of Thrones ca energie, dar ca viziune suntem Star Treck-ul României”, a declarat Barna în finalul discursului său.

Nu este singura trimitere către filmele SF pe care Barna a făcut-o în discursul său de candidat. A rememorat și o secvențădin Matrix pentru a explica de ce nu se poate întoarce la viața de dinainte de USR.

„Cred că ştiţi cu toţii secvenţa aceea din Matrix, în care în partea aceea de început Neo primeşte două pastile, una roşie şi una albastră, şi i se spune „dacă iei pastila roşie te vei întoarce la viaţa ta obişnuită şi vei vedea lucrurile aşa cum le vedeai dintotdeauna. Dacă vei lua pastila albastră vei vedea realitatea aşa cum este ea”. La fel a fost şi pentru mine. Am acceptat acea provocare şi am intrat în USR”, a povestit el.

Președintele USR a mai spus că formațiunea pe care o conduce nu va fi niciodată ca PSD, dar nici ca PNL: „Am devenit în doar 3 ani o forță. Suntem la egalitate cu partidele care sunt la putere de zeci de ani. USR nu va fi niciodată PSD sau PNL. Este remarcabil ce am reușit să facem în doar 3 ani, dar nu putem schimba lucrurile fără să avem puterea. Alegerile din 26 mai ne-au deschis un drum pe care dacă vom merge, vom ajunge cu siguranță să guvernăm această țară. Acesta este obiectivul nostru.”

UPDATE: 12:00 Protejăm mediul, distrugem corupția-acesta a fost motto-ul discursului lui Mihai Goțiu. Senatorul de Cluj a afirmat că nivelul corupției în probleme de mediu înseamnă 700 de milioane de dolari. Este suma care, spune Goțiu, ar fi ajuns la decidenți pentru a rezolva interesele unora în distrugerea mediului.

Goțiu a vorbit despre evoluția USR și crede că acum formațiunea trăiește un moment istoric: că în turul doi al alegerilor prezidențiale va ajunge candidatul USR cu Iohannis și că aceștia vor face dezbateri despre România anului 2050.

Senatorul Mihai Goțiu nu a cerut votul delegaților. În schimb, un „ilustru anonim”, așa cum s-a autocarecterizat candidatul Dragoș Dinulescu nu s-a sfiit să atace subtil conducerea USR, precum și metodele aplicate. El a afirmat că vrea să pună capăt cutumei potrivit căreia președintele partidului este și candidatul la funcția supremă în stat.  Dinulescu și-a încheiat discursul spunând că „noi avem alt ADN” și a cerut votul colegilor lui.

UPDATE: 11.40-Cosette Chichirău le-a stricat socotelile cu prânzul. Ea a propus să se prelungească sesiunea de dezbatere între cei patru candidați deoarece  ceea ce s-a primit pe mail nu a fost foarte convingător și „nimeni nu a avut răbdare să urmărească dezbaterea pe internet”.

Fiecare candidat are la dispoziție 15 minute pentru a convinge delegații să-l voteze. Dan Barna a cerut să nu se ia din acest timp, așa cum a propus altcineva, și să se scurteze mai bine prânzul sau sesiunea de socializare.

În acele din urmă, cu 258 de voturi pentru, s-a stabilit că se va lua din pauza de masă.

Mihai Goțiu este primul candidat care încearcă să-și convingă colegii să-l desemneze candidatul USR la președinția României. Tema aleasă de el este Mediul.

Favoritul, Dan Barna, vorbește ultimul, ca un guest star.

Ordinea discursurilor s-a făcut prin tragere la sorți.

UPDATE: 11.30-Din 501 delegați care ar fi trebuit să fie prezenți, au ajuns 483.

Telecomanda de vot le-a dat bătăi de cap participanților. Deputatul Cătălin Drulă, care este maestru de ceremonii, i-a încurajat, ca la un curs motivațional, să apese pe buton până a ajuns la această cifră.

Și votul pentru ordinea de zi a mers la fel de greoi, cu multe indicații tehnice.

La reuniune a ajuns și fondatorul partidului, Nicușor Dan, fostul lider al formațiunii.

UPDATE 11:00 – USR păstrează cutuma în ceea ce privește punctualitatea politicienilor și adoptă „sfertul academic”. Lucrările congresului au început cu întârziere, chiar dacă delegații au ajuns cu o oră mai devreme.

Oricum, au folosit prilejul pentru a-i „toca mărunt” pe liberali care „nu sunt de încredere, oricum i-ai lua”.

USR a adus catering de lux, de la Sheraton. Asta nu înseamnă că unii, în discuții, nu mai spuneau că „avem dăcât o șansă”: Dan Barna.

Favorit la poziția de candidat la președinție, liderul USR a vorbit frumos despre partenerul Dacian Cioloș. Întrebat dacă este de acord cu declarația lui Stelian Ion, care spunea: „candidatura USR la prezidențiale, de nenogociat cu partenerii PLUS”, Barna a afirmat că vor decide asta în forurile de conducere.

Afară, delegații vorbeau și despre ceea ce se spune că ar caracteriza USR: limbajul agresiv. Ei sunt de părere că nu este așa, că astfel de expresii „colorează conversația”.

Congresul a început cu o jumătate de oră întârziere, fără intonarea imnului.


Gafa monumentală a liberalilor, din noiembrie 2016, când într-o acțiune de campanie electorală s-au pozat cu complexul statuar „Căruța cu paiațe” din fața Teatrului Național a stârnit o mică furtună în partid și inițiatorul a fost pedepsit.

Acum, din același loc, USR dă semnalul că formațiunea lui Dan Barna este dispusă să-l înfrunte și chiar să-l învingă la alegerile prezidențiale pe candidatul PNL, Klaus Iohannis.

Spre deosebire de alte partide, USR a ales acest loc deoarece se consideră superiori, din punct de vedere intelectual, altor formațiuni politice care au optat pentru Romexpo, Sala Palatului sau Sala Polivalentă. „Teatrul Național este altceva, are mai multă legătură cu cultura și ne reprezintă”, a explicat o sursă politică pentru Evenimentul zilei.

USR a plătit închirierea sălii, chiar dacă relația dintre directorul Ion Caramitru și ei este una specială.Suma perceputa USR pentru inchirierea Salii Mari in data de 13.07.2019 este in valoare de 15.000 lei conform tarifelor de inchiriere stabilite prin Ordinul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale nr. 2409/ 15.05.2019”, ne-a transmis conducerea TNB.

USR își desemnează candidatul în absența unui acord politic pentru alegerile prezidențiale cu formațiunea lui Dacian Cioloș, și el aspirant la fotoliul de la Cotroceni. Dealtfel, Consiliul Național al PLUS se întrunește tot sâmbătă pentru a discuta procedurile de desemnare ale propriului candidat. După care, între cele două formațiuni vor avea loc negocieri pentru a se stabili candidatul la președinție și premierul.

Campania internă pentru alegerea candidatului USR la alegerile prezidenţiale a început la 1 iulie și s-a terminat vineri, la miezul nopții. Patru membri s-au înscris în competiție: preşedintele USR Dan Barna, senatorul Mihai Goţiu şi alţi doi membri USR – Dumitru Stanca şi Dragoş Dinulescu. Dumitru Stanca este cadru militar în rezervă şi membru USR Ilfov, iar Dragoş Dinulescu este medic dentist şi membru în Biroul Judeţean USR Prahova.

Majoritatea filialelor merg pe mâna lui Dan Barna, însă este interesant ce vor face useriștii din Cluj, cea mai puternică organizație, în condițiile în care în competiție a intrat și senatorul Mihai Goțiu.

USR Timiș a stabilit strategia cu care delegația se va prezenta la congresul de sâmbătă. Potrivit senatorului Nicu Fălcoi, timișenii îl vor susține pe Dan Barna. „Noi îl susținem pe Dan Barna, candidat USR la președinția României din partea partidului, sperăm din partea alianței”, a declarat Făcloi pentru EVZ.

El a mai spus că și joi seara formațiunea din Timiș mai are o ședință organizatorică pentru a stabili detalii asupra amendamentelor care vor fi supuse la vot în timpul congresului. „Asupra unui singur amendament au căzut cu toții de acord. Există un amendament care prevede ca președintele partidului să fie ales prin vot universal, iar noi am decis să susținem acest amendament”, a mai declarat senatorul.

Candidatura USR la prezidențiale, de nenegociat cu partenerii PLUS

Deputatul USR de Constanța, Stelian Ion, consideră că, la alegerile europarlamentare, partidul său a făcut o concesie colegilor de la PLUS când au fost acceptați  în utimul moment pe lista de candidați. De aceea, “pentru echilibrarea balanței”, candidatul la alegerile prezidențiale, care va fi desemnat la congresul de sâmbătă, trebuie să rămână, după negocieri, cel din partea USR, funcția de premier urmând să revină celor de la PLUS.

„Am înțeles că lucrurile încep să fie acceptate și de colegii de la PLUS, cu privire la candidatura USR la prezidențiale”, spune Stelian Ion. De altfel, înaintea congresului, va avea loc o ședință a Comitetului Politic al USR în care liderii de filiale și parlamentarii partidului vor raporta stadiul negocierilor pe acestă temă și care a fost feed backul din partea colegilor de la PLUS din țară.

Iar liderul organizației județerne a USR Constanța, Remus Negoi, amintește partenerilor din Alianța 2020 că „președintele PLUS, Dacian Cioloș,  a fost ales președintele Grupului Renew Europe și cu sprijinul europarlamentarilor USR, deci are multă treabă la Parlamentul Europei”.

La Congres se va modifica și Statutul USR, mai precis 51 de puncte

„Printre aceste modificări se numără eliminarea cumulului de funcţii, adică un membru USR nu poate deţine simultan mai mult de două funcţii la orice nivel. Vom face nişte modificări care impun publicarea rapoartelor anuale de către secretariatul general şi filiale într-un termen de 90 sau 120 de zile, o să vedem, pentru că lucrăm cu bani publici şi trebuie să fim responsabili şi transparenţi.

Sunt multe modificări care vizează organizarea filialei municipale Bucureşti, pentru că esenţa este că partidul s-a schimbat mult faţă de acum doi ani. Statutul ăsta a fost făcut în primăvara lui 2017, când USR era un partid preponderent bucureştean, sau nucleul principal al USR era în Bucureşti şi ponderea Bucureştiului în decizia internă era foarte mare.

Realitatea s-a schimbat, avem 500 de filiale, suntem în toată ţara şi statutul trebuie să ţină cont de aceste noi realităţi. Mai este o propunere pentru înfiinţarea filialelor în rural cu minim cinci membri, până acum era cu minim 7, pentru a ne putea extinde mai rapid în zonele rurale.

Sunt propuneri de mărire a Birourilor judeţene la 13 membri, chiar 15 membri, Biroul Naţional se va mări la 25 de membri, probabil vom înfiinţa şi o organizaţie de tineret pentru cei cu vârsta de până la 28 de ani”, a declarat, pentru Agerpres, vicepreședintele USR, Ionuț Moșteanu.