Evenimentul Zilei > Politica > USR explică de de aleargă după donatorii care AU FINANȚAT partidul
USR explică de de aleargă după donatorii care AU FINANȚAT partidul

USR explică de de aleargă după donatorii care AU FINANȚAT partidul

Liderul USR, Nicuşor Dan, a clarificat motivele pentru care partidul pe care îl conduce a demarat o amplă operaţiune de căutare a celor aproximativ 1400 de persoane care au donat online pentru campania formațiunii.

Reacția sa vine după ce stiripesurse.ro a dezvăluit că cei din structurile din conducere ale USR au avut un schimb de mesaje cu filialele pe marginea strângerii de documente de identitate care să justifice o sumă de până la 40.000 de euro.

"Este o chestiune în care noi considerăm că AEP s-a comportat abuziv cu noi. Mail-ul la care vă referiţi vizează donaţiile online către USR şi candidaţii USR. Prin mecanismul de donaţie online au fost identificaţi foarte clar donatorii, pentru că mecanismul s-a făcut printr-un procesator de plăti, fiecare tranzacţie are un cod, iar ordonatorul de plăti ştie despre persoana care a donat toate datele. Este absolut transparent. AEP a spus că trebuie sa existe si un document semnat olograv de oamenii care au donat. Noi am fost în situaţia de a aştepta litigiul care urmează pentru a dovedi că acest act nu este necesar, caz în care nu am fi primit cei 230.000 de lei pe care i-am primit de la 1400 de oameni. Am fi avut 230.000 de lei pe care să-i recuperăm peste doi ani, după litigiu, sau să încercăm în mare grabă să îi contactăm pe toâi aceşti oameni pentru a se da o declaraţie că într-adevăr au donat", a declarat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă la Parlament.

Până în acest moment, s-a reuşit contactarea a aproximativ 700 de donatori, care au semnat pentru donaţii în valoare de 130.000 de ei, a anunțat liderul USR. 

"Pentru alegerile parlamentare, la sfârşitul săptămânii trecute s-a încheiat depunerea de documente către AEP. Urmează un interval în care AEP va elabora un raport şi sperăm ca pe 9 martie să primim banii în cont şi eventual o decizie cu privire la banii pe care AEP nu îi dă, pe care evident o să o contestăm", a explicat Nicuşor Dan.

Referitor la ancheta penală de la Parchetul General, care vizează finanţarea campaniei USB de la alegerile locale din 2016, cu suspiciuni de delapidare şi conflict de interese, Nicuşor Dan a spus că nu s-a întreprins nicio acţiune din partea partidului.  

"Este o plângere penală pentru care s-a discurs urmărirea penală in rem. Este procedura standard. Orice procuror când primeşte orice plângere penală, dacă nu este vădit neîntemeiată, trebuie să înceapă urmărirea penală in rem, să vadă dacă există sau nu o faptă. Din ce ne-am sfătuit cu juriştii noştri, la acest moment noi nu putem să interacţionăm cu Parchetul", a concluzionat președintele USR.