USR atacă la CCR regulamentul care prevede sancționarea deputaților indisciplinați
- Maria Stan
- 14 septembrie 2018, 11:30
USR a sesizat judecătorii constituționali că PSD vrea să pună pumnul în gura Opoziției prin noul regulament al Camerei Deputaților.
O contestație la CCR a fost depusă de USR, joi, cu privire la noul regulament al Camerei, care prevede sancționarea deputaților inclusiv prin suspendarea temporară a participării acestora la o parte sau la toate activitățile forului legislativ pentru o perioadă cuprinsă între două și treizeci de zile lucrătoare.
„PSD vrea să ne pună pumnul în gură, comite nişte abuzuri incredibile şi apoi ne spune că am încălcat reguli de curtoazie şi că ne interzice dreptul de a participa la lucrările din Parlament. Coaliţia majoritară nu vede jignirile xenofobe ori misogine pe care le aduce Opoziţiei. Pare că nu au învăţat faptul că aceste abuzuri, introducerea unui stil opresiv nasc reacţii adverse. Nu vor reuşi să oprească Opoziţia să se exprime prin aceste schimbări de regulament, nu vor reuşi să ne pună pumnul în gură. Dimpotrivă", a precizat deputatul USR Stelian Ion.
Schimbarea regulamentului deputaților, propusă de deputatul PSD Eugen Nicolicea, „încalcă Constituţia României şi reprezintă un regres" pentru un stat democratic. Dreptul deputaţilor USR din Parlament „este dat de cetăţeni, şi nu de parlamentarii PSD", se arată într-un comincat transmis de USR.
Uniunea a mai precizat că, potrivit Constituţiei, deputaţii au dreptul de a depune moţiuni, de a semna moţiuni, de a semna iniţiative legislative, de a avea activitate în comisii. Drept urmare, USR-iștii apreciază că este „absurd să se îngrădească drepturile şi activitatea parlamentarilor USR", deoarece în acest fel se creează un "precedent periculos".
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, pe 5 septembrie, modificările la regulament inițiate de Eugen Nicolicea (PSD), astfel încât deputații care vor mai perturba activitățile vor putea fi suspendați de la lucrări chiar și o lună întreagă.
Deputaților le este interzis să afișeze bannere sau pancarte în plenul Parlamentului, precum și adoptarea de comportamente și limbaje denigratoare, rasiste sau xenofobe, potrivit proiectului de lege.