USR acuză o întâlnire secretă a parlamentarilor cu Comisia de la Veneția: Ce se întâmplă cu desființarea SIIJ

USR acuză o întâlnire secretă a parlamentarilor cu Comisia de la Veneția: Ce se întâmplă cu desființarea SIIJ Sursa foto: Alexandersikov | Dreamstime.com

Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) ține pe jar guvernarea României. USR acuză o reuniune secretă ce ar trebui să aibă loc joi, 24 februarie, între o parte dintre parlamentari și reprezentanții Comisiei de la Veneția chiar pe acest subiect. Anunțul ședinței vine după ce, la începutul săptămânii curente, proiectul de lege privind desființarea SIIJ a fost aprobat cu 205 voturi favorabile.

USR acuză o întâlnire secretă cu Comisia de la Veneția. Purtătorul de cuvânt al formațiunii politice, Ionuț Moșteanu, a spus că a aflat „pe surse” că urmează să aibă loc o reuniune între câțiva reprezentanți ai Parlamentului României cu reprezentanții Comisiei de la Veneția pe tema desființării SIIJ, joi, 24 februarie.

Ședință pe ascuns cu Comisia de la Veneția

Reuniunea ar avea loc după ce „USR a sesizat, prin intermediul Adunării Parlamentare, Comisia de la Veneția pe acest nou proiect”, potrivit lui Ionuț Moșteanu, care s-a declarat nemulțumit de faptul că nu toate grupurile parlamentare trimit reprezentanți la această ședință.

„Parlamentul României nu înseamnă Iulia Scântei şi doamna Laura Vicol, înseamnă toate grupurile parlamentare”, s-a exprimat Ionuț Moșteanu, precizând ulterior că a înaintat solicitări către președinții Camerei Deputaților și a Senatului astfel încât și un reprezentant USR să primească acces la ședința cu pricina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marcel Ciolacu ridică din umeri

Potrivit purtătorului de cuvânt al USR, Marcel Ciolacu a transmis, marți, că nu cunoaște detalii referitoare la întrunirea ce ar trebui să aibă loc joi.

„Mi se pare îngrijorător că preşedintele Camerei Deputaţilor şi unul din liderii coaliţiei de guvernare nu ştie că se întâmplă astfel de şedinţe importante, pentru că SIIJ este important pentru MCV, este important pentru Schengen. Ar fi trebuit să fie pus la curent cu această întâlnire”, a spus Ionuț Moșteanu, într-o conferință de presă.

USR acuză o intimidare a magistraților

Înainte de aprobarea proiectului de lege, amintim că, în ședința Comisiei Juridice de săptămâna trecută, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a subliniat importanța desființării SIIJ pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

„Desfiinţarea SIIJ ar putea avea un impact în procesul de aderare a României la Spaţiul Schengen. După cum e cunoscut, România e pregătită din punct de vedere tehnic de aderare la Spaţiul Schengen încă din 2010, şi menținerea ei în afara acestui spațiu afectează grav interesele economice ale companiilor româneşti şi ale cetăţenilor”, a spus Cătălin Predoiu.

USR s-a poziționat împotriva trecerii proiectului de lege în forma prezentată de Ministerul Justiției, fostul lider al formațiunii politice, Dacian Cioloș, acuzând că inițiativa reprezintă „o mutare de sub o siglă sub o altă siglă”, care ar intimida magistrații.