Întotdeauna va fi ceva de modificat prin casă și cum moda se schimbă periodic, nu suntem mulțumiți prea multă vreme cu alegerile făcute. Dar nu și în cazul acestor uși glisante, care dau viață unei încăperi prin simpla lor prezență
În funcție de imaginația fiecăruia sau de inspirația specialistului în design interior, orice stil de decor poate fi scos în evidență cu o ușă glisantă. Chiar dacă lemnul brut și sistemul metalic lăsat la vedere duce cu gândul în zona rustică, alegerea materialelor principale dau nota principală.
De exemplu, un dormitor luxos, diafan, accesorizat cu obiecte călduroase precum covoare pufoase și pat înalt, devine complet cu o ușă glisantă creată dintr-o oglindă cu ramă. Tot ce trebuie să faceți este să găsiți dimensiunea potrivită, sistemul potrivit care să susțină greutatea și un placaj subțire, bine finisat, pentru partea din spate.
Nu vă faceți griji pentru posibile accidente. Majoritatea oglinzilor aflate acum pe piață sunt din sticlă securizată, ceea ce înseamnă că în cazul spargerii, cioburile vor rămâne lipite pe o folie protectoare. Așadar, o astfel de ușă se poate monta și în dormitorului unui adolescent.
Lemn brut, lemn lăcuit sau lemn vopsit
Pentru un aspect rustic, folosiți plăci de lemn rindeluite, cu mențiunea ca acestea să nu fie foarte grele și, de asemenea, să fie foarte bine uscate.
Pentru un aspect mai modern, puteți folosi lac în culorile care vă avantajează locuința pe care, de asemenea, le puteți schimba la o nouă redecorare – prin rașchetare și relăcuire sau pur și simplu prin relăcuire. Pentru un stil boho, hippie sau pentru camera copiilor, puteți folosi vopsea clasică pentru lemn, îmbinate în orice combinație vă surâde.
Sistemele de glisare/culisare
Există pe piață sute de modele de sisteme de glisare, unele mai rezistente, altele mai ușor de montat. Prețurile sunt accesibile, ajungând la un preț mediu de 200 de lei pentru sistemul simplu al unei uși.
Cu ajutorul unui specialist sau chiar a comercianților acestor sisteme puteți opta pentru cea mai bună variantă, calculată în funcție de spațiul de glisare, de greutatea ușii și de numărul ciclurilor (un sistem performant rezistă la 300 de mii de glisări)
Opțiunile sunt și ele nenumărate și menite să se plieze pe orice spațiu sau situație:
- deschidere simplă – stânga-dreapta, deschidere dublă, cu sau fără supralumină și panou lateral. - Greutatea ideală a ușii nu trebuie să depășească 80 de kilograme, pentru ca bara și rotițele să reziste în timp fără să se îndoaie. Dar în funcție de sistemul ales, producătorul specifică greutatea pentru care garantează produsul.
De evitat!
Sfaturile specialiștilor sunt să nu alegeți cele mai ieftine sisteme, deși și acestea prezintă garanții de durabilitate, ci să vă orientați în funcție de materialele folosite în confecționarea lor. Rolele din plastic sunt destinate doar ușilor din sticlă, mai ușoare de 40 de kilograme.
Cu sau fără șină pe jos?
Modelul clasic de glisare, care este și cel mai vechi tip, câștigă la proba rezistenței în timp. Sistemele de culisare/glisare cu șină pe podea sunt mai complexe, deci necesită mai multe accesorii și cheltuieli și, din păcate, puțin rezistente din cauza prafului și a menajului care prin spălarea podelelor, aspirare sau călcare la trecere dintre camere, se distrug prin gripare sau deformare. Sistemul de pe podea este menit să facă glisarea ușii mai ușoară, izolarea dintre încăperi să fie mai mare și sistemul superior să aibă o mai mare durată de viață.
Mergem la sigur cu sistemul cu crose sau brațe
O să începem cu dezavantajele: sistemul clasic este mai grosolan din punct de vedere al mobilitîții și poate fi și ușor zgomotos (glisarea cu sistem montat ș în podea beneficiază de amortizoare de zgomot cu rulmenți suplimentari și perii). În timp, bara se poate deforma. Pro-uri? Este un sistem bun raport calitate-preț, atrăgător din punct de vedere estetic și durabil dacă este confecționat din metale de calitate. Prin respectarea unor criterii de dimensiune și greutate, oricine își poate personaliza un model de ușă.