Usain Bolt a crescut pe o plantaţie de cafea!

Triplul campion olimpic s-a născut în sărăcie şi a visat să ajungă portar de fotbal, fiind un fan al fostei Iugoslavii.

Un „monstru“ al apelor, americanul Michael Phelps, şi unul al uscatului, jamaicanul Usain Bolt, au dat lumii Jocurile Olimpice de la Beijing. Victoriile încununate cu recorduri mondiale la 100, 200, şi la ştafeta de 4x100 metri l-au transformat pe Bold în idol mondial.

Interesul în jurul „regelui“ sprinterilor este în continuă creştere. Toţi vor să afle cine este Usain Bolt. Cum i-a fost copilăria, ce idoli are şi, nu în ultimul rând, ce mănâncă superatletul, pentru a afla, se spune la modul admirativ, cu ce se hrănesc, de fapt, marţienii, considerându-se că jamaicanul nu este unul dintre noi, ci aparţine unei rase superioare, capabilă de viteze supersonice. „A alergat în viitor“, este concluzia comentatorilor după performanţele istorice ale „fulgerului“ Bolt la Beijing.

10 ore de pedalat neîntrerupt pe bicicletă!

Cine este Usain Bolt? La 22 de ani, Bolt are dimensiuni greu de întâlnit la un sprinter. Socotit prea înalt pentru cursele de viteză (1,96 metri şi 86 de kilograme), el a făcut prima oară senzaţie în 2002, când a câştigat mondial de juniori în proba de 200 de metri. Imediat, firma de echipament Puma a pus ochii pe el şi l-a pus să semneze un contract de reprezentare.

Bolt a crescut în Trelawny, pe o plantaţie de cafea pe care munceau părinţii lui. Drumul până la şcoală, de patru kilometri, îl parcurgea alergând cu prietenii şi şutând în sticle goale din plastic care ţineau loc de minge! Fotbalul i-a dat şi prima poreclă: „Jugo“. Fan al cricketului, dar, mai ales, al fotbalului, Usain a fost fascinat de naţionala fostei Iugoslavii. Portarul Petar Radenkovici este cel care l-a inspirat cel mai mult pe Bolt şi la făcut să-şi dorească să stea între buturi. Duminica era ziua dedicată de Bolt bicicletei. Se spune că jamaicanul a pedalat într-o zi, ne- între− rupt, vreme de zece ore, pentru ca a doua zi, rupt de oboseală, să nu se poată ridica din pat. De la 17 ani, părinţii l-au dus în capitală, la Kingston, unde l-au dat pe mâna lui Norman Peart, un impresar care i-a călăuzit cariera.

Actien A, secretul reuşitelor

Conform lui Wellesley, tatăl sportivului, secretul succesul la Bolt este yam, o pastă originară din Nigeria care previne infarctul, inflamaţiile musculare, depresiile şi reglează variaţiile hormonale. Anual, la Trelawny se celebrează, timp de o săptămână, Festivalul Yam! Universitatea din Glasgow a oferit însă explicaţii ştiinţifice performanţelor, stabilind că „arma“ în plus deţinută de sportivii născuţi în zona Caraibilor, cazul lui Bolt, este Actinen A, o componentă care ajută fibra musculară să se contracte rapid. La Bolt, Actien A se găseşte în concentraţie mai mare decât la orice alt sportiv din lume!

Mănâncă la fel de mult ca Michael Phelps

Ce au în comun Michael Phelps şi Usain Bolt? În afara performanţelor extraordinare, pofta de mâncare ieşită din comun şi alimentaţia aparent nerecomandată sportivilor. Americanul mănâncă de şase ori pe zi. Nici Bolt nu pare preocupat de siluetă. Înaintea cursei de 100 de metri, încheiată cu un timp fenomenal (9, 69 de secunde), Bolt s-a îndopat cu câteva bucăţi de pui şi cu banane! „Bananele sunt pline de fosfor, un element-cheie care ajută la contracţia fibrelor musculare“, a explicat doctorul Carlo Vittori, considerat un guru în atletismul mondial. "Înaintea cursei de 100 de metri am mâncat McNuggets. Îmi place puiul fript!" - Usain Bolt, deţinătorul recordurilor lumii la 100 şi 200 de metri

"Bolt ar avea loc la echipa de fotbal Dinamo! Vă daţi seama? Aleargă cu peste 37 de kilometri pe oră, adică mai repede decât un scuter! Florin Bratu e şi el rapid, dar nu s-ar califica nici în serii la suta de metri. Viteza ajută în fotbal. Şi Florin Cheran a fost campion la 200 de metri. Ocolea arbitrul fugind pe pistă!" - Constantin Niculae, preparator fizic la echipa de fotbal Dinamo