Femela şi puiul capturaţi într-o clădire din centrul oraşului vor fi duşi la Zărneşti, în rezervaţie „urşilor gunoieri“.
Ieri-dimineaţă, operatorii de la serviciul de urgenţă 112 au primit o solicitare neobişnuită: un localnic de pe Strada Castelului, situată în centrul Braşovului, a sunat să anunţe că are un urs în curtea casei. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii şi angajaţii Serviciului de Protecţia şi Gestionarea Animalelor (SPGA) Braşov au descoperit că era vorba despre o ursoaică şi puiul ei. S-a ascuns în pod
Proprietarul casei cu numărul 100, de pe Strada Castelului, povesteşte că ieri-dimineaţă a auzit nişte mormăituri de urs şi a sunat imediat la 112. În scurt timp, strada a fost blocată de poliţişti şi specialişti de la SPGA Braşov, dotaţi cu tranchilizante, botniţe şi cuşti. Cu ajutorul unor petarde, angajaţii SPGA au reuşit să scoată ursoaica şi puiul dintr-un coteţ în care se aciuaseră. Mai mult, au reuşit să-i administreze ursoaicei două doze de tranchilizant şi sperau să o imobilizeze uşor.
Însă animalul a intrat în clădire şi a urcat pe scări până la etajul al treilea, urmată de puiul ei, şi a reuşit să distrugă tot ce-i ieşea în cale. A rupt o uşă şi s-a refugiat în pod, cu tot cu ursuleţ.
Acolo, de frică, femela a spart geamul şi a încercat să se refugieze pe acoperiş, însă tranchilizantele şi-au făcut efectul şi a rămas blocată pe fereastra podului.
„Atunci ne-am cam temut pentru viaţa ei, deoarece exista pericolul ca ursoaica să cadă de pe clădire. Erau cam 15 metri şi risca să moară. Din fericire, tranchilizantul şi-a făcut efectul şi am reuşit să o tragem în casa scării şi să o legăm. După ce ursoaica a fost în siguranţă, puiul nu ne-a făcut nicio problemă“, povesteşte Flavius Bărbulescu, şeful SPGA Braşov. Mutaţi la rezervaţia LiBEARty
Potrivit reprezentanţilor SGPA Braşov, ursoaica a ajuns, cel mai probabil duminică seară, la un container aflat la poalele Tâmpei, iar puiul ei a rămas blocat într-o grădină împrejmuită, de unde nu a mai putut ieşi.
„Femela ar fi putut să fugă în pădurile din preajmă, dar nu a vrut să-şi lase puiul. Prin urmare, au trecut dintr-o grădină în alta până au ajuns în centrul Braşovului. Pe Strada Castelului, la doar câţiva metri de Prefectura Braşov, s-au adăpostit într-un coteţ“, a mai spus Flavius Bărbulescu, şeful SGA Braşov.
Nici ursoaica nu era bătrână, avea doar trei ani, în timp ce puiul ei are numai două luni şi cântăreşte abia câteva kilograme.
Ieri, la prânz, ursoaica şi puiul au fost duşi la Grădina Zoologică din Braşov, urmând ca în cursul după-amiezii să fie transportaţi în rezervaţia LiBEARty de Zărneşti, unde trăiesc şi alţi urşi „gunoieri“ din Braşov.
CURIOZITATE
Braşov, oraşul urşilor „maidanezi“ În noaptea de miercuri spre joi, zece braşoveni au sunat la serviciul de urgenţă 112 pentru a semnala că s-au întâlnit cu urşi pe străzile oraşului. Iar ieri-dimineaţă, o ursoaică şi trei pui au fost văzuţi pe una dintre principalele artere rutiere ale Braşovului, Calea Bucureşti. Până acum câţiva ani, doar braşovenii din cartierul Răcădău erau vizitaţi de urşi. În urmă cu cinci ani, un braşovean a găsit un urs dormind în casa scării, iar altul s-a trezit cu ursul la etajul II al blocului unde locuia. „Am pus tomberoanele acelea securizate, luăm gunoiul înainte de lăsarea serii în Răcădău, iar urşii nu prea au mai găsit mâncare. Însă asta îi face să intre şi mai mult în oraş“, spune viceprimarul Adrian Gabor.
Flavius Bărbulescu şeful SPGA Braşov: "Ne-am cam temut pentru viaţa ei, deoarece exista pericolul ca ursoaica să cadă de pe clădire."