Urșii nu mai provoacă panică în stațiunea Tușnad. La ce metode au apelat autoritățile

Urșii nu mai provoacă panică în stațiunea Tușnad. La ce metode au apelat autoritățile Sursa foto: Arhiva EvZ

Stațiunea Tușnad este un exemplu de bune practici în materie de protecția cetățenilor în fața urșilor. Până nu de mult, orașul a fost vizitat des de sălbăticiunile venite în căutarea hranei. Printr-un efort comun, localnicii s-au mobilizat și au eliminat potențialele surse de hrană, curțile au fost împrejmuite cu garduri electrice, iar urșii au intrat într-un program de monitorizare.

Tușnad a rezolvat problema urșilor

În 2021, peste 200 de alerte care anunța prezența unui urs au fost emise în Tușnad, o cifră record. Numărul cazurilor crescuse atât de mult, încât imaginile cu animalele sălbatice plimbându-se prin stațiune erau la ordinea zilei. Localnicii s-au plâns constant de stricăciunile provocate de urși, iar hotelierii de numărul turiștilor care a scăzut considerabil.

Pe fondul acesei probleme, autoritățile locale au contactat organizațiile neguvernamentale pentru a pune la punct un plan de acțiune. Prima măsură pusă în practică a fost eliminarea surselor de hrană. De asemenea, primăria orașului Băile Tușnad a înlocuit pomii fructiferi cu arborii decorativi.

Ursoaică cu pui.

Urși. Sursa: Derek Audette | Dreamstime.com

Garduri electrice și sisteme de supraveghere

În tot acest timp, locuitorii au accesat fondurile oferite de Ministerul Mediului pentru a-și monta garduri electrice. În prezent peste 80% din gospodării sunt protejate, inclusiv școlile, pensiunile școlile sau magazinele. După care, autorităție au montat în păduri camere de supravehgere dotate cu senzori de mișcare. Așa se face că numărul de mesaje RO-Alert a scăzut de la peste 200 în 2021, la doar 8 în 2023.

Ne puteți urmări și pe Google News

Remus Papp, reprezentantul WWF Romania a precizat că populația nu mai se mai panichează atât de ușor la prezența urșilor. „Acum oamenii stiu că da, ursul poate reprezenta un pericol, însă nu înseamnă că dacă îl vedem la 200 de metri de localitate trebuie automat sa apelam seviciul unic de urgență”.

Problema urșilor a fost rezolvată în Tușnad

Urși. Sursă foto: Arhiva EvZ

Măsuri suplimentare puse în practică de autoritățile din Tușnad

Un rol important l-au avut și pădurarii care prin fondurile de vânătoare au suplimentat cantitățile de mâncare pentru urșii din pădure. Acum, animalele sălbatice au devenit o sursă de profit pentru localnicii din Tușnad. Primăra organizează un festival dedicat lui „Moș Martin” unde se vând produse autohtone.

Cu toate acestea fenomenul animalelor care coboară în localități în căutarea hranei este în continuare în creștere. Între Predeal și Brașov autoritățile locale au amenajat primul centru dedicat urșilor. Animalele sălbatice se vor refamiliariza cu viața în sălbăticie. Parcul se va întinde pe o suprafață de peste 60 de hectare.