Urşii au scăpat de bariera cu ultrasunete

Urşii au scăpat de bariera cu ultrasunete

Bariera cu ultrasunete, pe care municipalitatea a promis în august 2008 că o va instala, pentru a le opri incursiunile „mortale“ din jurul Tâmpei, nu va mai fi montată, din lipsă de investitori.

„E adevărat că proiectul ar fi trebuit să fie aproape finalizat la această oră, dar sponsorul acestuia, care a promis că dă banii, nu a mai dat niciun semn. Probabil că l-a atins şi pe el criza economică“, a declarat viceprimarul Adrian Gabor.

  • Finanţatorul barierei cu ultrasunete ar fi trebuit să fie Dan Cămârzan, patronul firmei de construcţii Kronvest, care s-a angajat, toamna trecută, că va finanţa cu 200.000 de euro proiectul. Interesul investitorului era justificat şi pentru că unul dintre ansamblurile rezidenţiale construite de firma sa se află chiar la baza muntelui Tâmpa. Omul de afaceri nu a putut fi contactat.

Viceprimarul Gabor susţine că la această oră nu ar mai fi nevoie de bariera cu ultrasunete, pentru că în acea zonă au mai rămas doar 5-6 urşi gunoieri.

  • Anul trecut, autorităţile locale au capturat 13 urşi din preajma Braşovului, care veneau să ia micul dejun şi cina la tomberoanele din oraş şi i-au mutat în alte habitate.

Harta bârlogurilor, prin GPS

Pe de altă parte, în Covasna, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Sfântu Gheorghe a început o acţiune de marcare a tuturor bârlogurilor acestor animale. Directorul APM, Hobincu Zoltan, a explicat că hărţile care vor rezulta vor fi puse la dispoziţia primăriilor, pentru ca acestea să instaleze indicatoare de avertisment. „Bârlogurile vor putea fi identificate pe GPS cu o precizie de 6 metri“, a spus Hobincu. Cartografierea este în plină desfăşurare pe raza comunei Comandău, unde, acum două săptămâni, un jandarm a fost omorât de o ursoaică cu pui. (A contribuit Adrian Moise)

Ne puteți urmări și pe Google News