Procurorul Vasiliu, cel care a instrumentat în 1981 procesul a 28 de arbitri şi conducători, povesteşte detalii care seamănă izbitor cu practicile din zilele noastre.
După încătuşarea lui Cornel Penescu şi Gheorghe Constantin - „Vâlcea” se anunţă un val de arestări pentru perioada următoare în fotbalul românesc. Scandalul de corupţie care a pus stăpânire pe fotbalul românesc odată cu arestarea lui Cornel Penescu, patronul echipei FC Argeş, şi a lui Gheorghe Constantin, şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF, a produs agitaţie printre greii campionatului.
După încă tuşarea celor doi (pe numele lor au fost emise mandate de reţinere pentru 29 de zile, fiind acuzaţi de dare, respectiv luare de mită), mulţi oameni importanţi din Liga I au început să tremure, speriaţi că ar putea intra şi ei pe mâna anchetatorilor.
Penescu este considerat un „peşte” mic în comparaţie cu „rechinii” care fac legea în Liga I. Unul dintre aceştia este dinamovistul Cristi Borcea, care stă ascuns în această perioadă şi care, contactat telefonic de EVZ, a declarat că nu doreşte să facă niciun comentariu despre buclucul în care a intrat Penescu. Şi Dumitru Dragomir, conducătorul LPF, lipseşte din peisajul acestor zile. Ambii sunt de mai multă vreme în colimatorul procurorilor.
O confirmare a faptului că valul arestărilor abia s-a pornit a venit chiar de la Mircea Sandu. Acum două zile, preşedintele FRF a avertizat că vor mai fi reţineri şi ele vor veni din zona pariurilor spor tive, pe care fotbalişti şi alţi oameni implicaţi în fenomen le practică intens, fără a fi deranjaţi în vreun fel de forurile federale.
NELINIŞTE Emoţii pentru Chivorchian, Borcea şi Ioan Becali?
Mulţi oameni de fotbal n-au linişte la gândul că arestările din fotbal nu se vor opri la Cornel Penescu şi Gheorghe Constantin.
Conform lui Constantin Iacov (fost patron la FC Naţional), Gheorghe Chivorchian, preşedinte la FC Timişoara, este următorul care va da socoteală în faţa procuro rilor DNA. „Chivorchian lua bani din plicul pe care Gheorghe Ştefan îl dădea în trecut arbitrilor”, au povestit pentru EVZ, în urmă cu mai mulţi ani, apropiaţi ai formaţiei Ceahlăul Piatra-Neamţ. Chivorchian era pe atunci angajat al grupării nemţene şi se ocupa de „sectorul arbitri”.
Nici alţi oameni de fotbal n-ar dormi, se pare, liniştiţi. Unii dintre ei, cum ar fi Chivorchian şi Borcea, conduc cluburi de primă mărime în fotbalul românesc.
În trecut, şi George Copos a admis, în direct la o emisiune de televiziune, că făcea delegările arbitrilor, sfătuin du-se cu federalul Adalbert Kassai. Patronul rapidist îi făcuse dealeri de produse Samsung pe unii dintre arbitri, printre beneficiari fiind chiar Ion Crăciunescu.
Printre cei care ar putea fi vizaţi de procurori se mai află şi fostul impresar Ioan Becali.
Corpodean, pe lista neagră
În vizorul procurorilor se află arbitrii Aurelian Bogaciu, Marcel Savaniu, Cristi Nica şi Tiberiu Lajos, care ar urma să fie audiaţi la Piteşti, dar anchetatorii l-ar viza şi pe Sorin Corpodean, propus în trecut de Cornel Penescu pentru a ocupa funcţia de şef la CCA.
După un meci în care a avantajat Argeşul, Penescu a decretat despre acest „central”: „Corpodean are demnitate, nu ca alţii, care se prostituează!”. Adevărul este însă altul. Corpodean este „omul de casă” al Cooperativei şi al echipei Dinamo - formaţie pe care a ajutat-o de-a lungul timpului ori de câte ori a avut ocazia.
Lucrurile s-au precipitat după reţinerea lui Gheorghe Constantin. Capii federaţiei, Mircea Sandu şi Ionuţ Lupescu, au intrat ieri în alertă. La comanda CCA n-a fost desemnat încă un înlocuitor pentru Gheorghe Constantin, dar, pentru ca activitatea comisiei să nu fie perturbată, mai ales că sezonul competiţional intern este în plină desfăşurare, şefii fede raţiei au convocat azi o şedinţă la „Casa Fotbalului”.
De activitatea arbitrilor s-ar putea ocupa Marcel Lică, vicepre şedinte la CCA, şi Dan Petrescu - „Fibră”. Primul se află şi el în vizorul procurorilor în „cazul Pe nescu”, iar ultimul este un personaj al trecutului, vechi aliat cu personaje de teapa lui Gheorghe Ştefan - „Pinalti”, primar la Piatra-Neamţ şi preşedinte de onoare la Ceahlăul, şi Jean Pădureanu, liderul Gloriei Bistriţa.
COMPLICITATE
Federaţia nu se delimitează de lumea pariurilor
„Mi-a ajuns pe la urechi că la casele de pariuri se vorbea de un meci din etapa asta care se va termina la trei goluri diferenţă. Şi aşa a fost!”, declara, luni, Mircea Sandu. În loc să demaşte şi să pună la zid astfel de practici, preşedintele FRF a mai susţinut, nonşalant, că Ionuţ Lupescu, în calitate de director general al federaţiei, nu e vinovat cu nimic, deşi a făcut, la televizor, reclamă unei case de pariuri.
În luna mai a anului trecut, EVZ scria că fenomenul pariurilor a ajuns un flagel scăpat de sub control. În etapa a 30-a din Liga a II-a a căzut „bomba”: la meciul Dunărea Galaţi - Progresul s-a pus la cale un aranjament de proporţii, destinat să-i ajute pe bucureşteni, aflaţi în lupta pentru evitarea retrogradării. Tentativa de trucare a fost demascată, iar jocul s-a terminat nedecis, scor 1-1.
Succesul „bancarilor“ era dat ca sigur, variantă confirmată de faptul că jucătorii lui Marius Şumudică au mizat sume uriaşe la casele de pariuri pe victoria propriei formaţii. În seara de dinaintea jocului, Adrian Teodorescu, un personaj controversat, implicat în jocurile de culise din fotbalul mic, l-a contactat pe unul dintre jucătorii Dunării, cerându-i să trântească partida, împreună cu alţi trei colegi.
Varianta a fost susţinută, cu argumente, de Auraş Braşoveanu, antre norul gazdelor, care a demascat tentativa în faţa procurorilor. Braşoveanu a reclamat practica şi în Adunarea Generală a FRF, de faţă cu Mircea Sandu, dar nimeni n-a mişcat un deget.
„OAMENI DE ONOARE”
Cum se fac blaturile în România
În fotbalul românesc, moda lităţile de a obţine victorii folosind metode ilicite şi imorale au abun dat, iar arbitrii au jucat un rol important. Pe vremea Cooperativei, „centralii” fluierau la comandă, iar „tuşierii” ridicau fanionul în funcţie de interese. Multe dintre aceste metehne s-au perpetuat până în prezent.
„Fluieraşi” precum Sorin Corpodean, Tiberiu Lajos şi Marcel Savaniu fac partea din „vechea gardă” şi încă mai răspund la comenzile preşedinţilor. Blaturile s-au consumat sub mai multe forme. De bază au fost reciprocităţile de genul „tu baţi acasă, eu bat acasă”.
RECOMPENSE
Arbitrii - plătiţi în valută, „Vâlcea” - în lei
Pe lângă Cornel Penescu şi Gheorghe Constantin, în acest moment mai sunt reţinuţi Ilie Liviu Făcă leaţă, care face parte din anturajul lui Penescu şi în sarcina căruia s-a reţinut o infracţiune de dare de mită şi una de complicitate la dare de mită în formă continuată, şi Dan Cristian Liberatu, fost director al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş, în sarcina căruia s-a reţinut o infracţiune de luare de mită.
Lui Gheorghe Constantin, preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF, i se pun în cârcă două infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată. DNA a dat ieri publicităţii capetele de acuzare formulate pe adresa inculpaţilor. Cornel Penescu, acţionar majoritar la clubul de fotbal FC Argeş, este acuzat pentru trei infracţiuni de dare de mită, dintre care două în formă continuată. Din comunicat reiese că Gheorghe Constantin a luat de la Cornel Penescu 290.000 de lei, iar mai mulţi arbitri au luat mită, în perioada octombrie-decembrie 2008, o sumă totală de 54.000 de dolari.
PENESCU, ÎN 2006:
„Am făcut avere pe bişniţă şi şpagă!”
Arestarea lui Cornel Penescu pentru 29 de zile nu pare deloc o veste şocantă, dacă analizăm trecutul finanţatorului de la FC Argeş. În urmă cu trei ani, patronul echipei din Trivale dezvăluia, cu sinceritate, cum a devenit dintr-un om sărac, rămas fără tată de la vârsta de 13 ani, unul dintre cei mai bogaţi afacerişti din ţară.
„Am pornit de jos. Am avut o maşină Dacia 1300 la mâna a doua. Eu eram şoferul, căram produse cu ea, şi tot eu le vindeam la o tarabă. În a doua fază, după ce am adunat ceva bani, am mers frecvent în Turcia. Aduceam de acolo blugi cu tirurile, haine, diverse acareturi... Făceam comerţ, le vindeam în România la preţuri mult mai mari. Aveam taraba mea în piaţa din Piteşti”, spunea atunci, degajat, Penescu.
Şeful piteştenilor a făcut şi comerţ cu piese de maşini. În acea perioadă, el n-a întâmpinat niciun fel de dificultăţi, deşi vindea piesele în mod ilegal, profitând de lipsa totală de reacţie a autorităţilor şi de perioada de tranziţie a economiei româneşti. „Aveam o cunoştinţă la Uzinele Dacia. Stabileam o anumită zi în care ne vedeam, el îmi dădea geanta cu piese de schimb, eu îi dădeam banii şi plecam. Fiecare era mulţumit. Aveam numeroase comenzi din ţară, fiindcă nu se găseau piese în magazine. Mergeam cu trenul de la Piteşti la Bu cureşti, apoi la Iaşi, Cluj, ajungeam de multe ori şi în Timişoara şi mă întorceam acasă prin Craiova! Căram piesele într-o geantă diplomat, nu bătea deloc la ochi. Am făcut avere pe bişniţă şi şpagă!”, s-a mai confesat Penescu.
DECLARAŢII
„Noi am fost mai des defavorizaţi de arbitraj în acest campionat! Ne temem pentru situaţia lui Cornel Penescu, pentru că noi de-abia am promovat în prima ligă şi vrem să rămânem aici.”
„Am rămas surprins de ce s-a întâmplat, pentru că Penescu era vehement împotriva arbitrilor. Dacă lucrurile despre care se vorbeşte sunt adevărate, e grav şi ar trebui luate măsuri drastice.”
„Aceste evenimente au apărut pe fondul slăbiciunilor actualei conduceri a FRF. Şi eu am fost în locul lui Costică-Vâlcea, dar n-am avut astfel de probleme. S-au interesat şi de mine, dacă nu găsesc ceva, dar n-au găsit nimic.”
„Îmi pare rău de Penescu şi de Gigi Becali! Alţii au «ciordit» milioane de euro, dar n-au păţit nimic. L-am cunoscut şi pe Liviu Făcăleaţă. Stătea pe bancă la meciuri. În rest, se ocupa de aprovizionarea magazinelor PIC.”
„Deocamdată, nu s-a anunţat, oficial, niciun nume de arbitru. Astfel de anchete au avut loc şi în ţări cu fotbal mai dezvoltat decât al nostru. Imaginea României a avut de suferit, cel puţin la nivelul arbitrajului.”
CITIŢI ŞI:
„În 1981, arbitrii s-au vândut pe 50.000 de lei” Becali: „În arest, voi avea cea mai curată împărtăşanie” S-a spart „buboiul” din fotbal! Penescu şi Constantin, arestaţi pentru 29 de zile Mircea Diaconu: „Becali şi Penescu ne-au insultat cu nesimţirea lor”