Urme de dinozaur au fost descoperite în curtea unui restaurant din China. Ce s-a întâmplat cu rămășițele

Sursă: Corey A Ford | Dreamstime.com

Un client al unui restaurant a descoperit în curtea acestuia urme de dinozaur. Paleontologii au confirmat că urmele observate în curtea unui restaurant din provincia Sichuan din sud-vestul Chinei aparţin unui dinozaur care a trăit în Cretacicul timpuriu.

La 10 iulie, Ou Hongtao lua masa într-un restaurant din oraşul Leshan când a observat pe sol, în curtea localului, anumite urme care i-au stârnit interesul.

Fiind pasionat de paleontologie, el a bănuit că urmele ar aparţine unui dinozaur. În seara aceea, l-a contactat pe Xing Lida, profesor asociat la Universitatea de Geoştiinţe din China.

La 16 iulie, Xing a format o echipă de colegi paleontologi şi a realizat o investigaţie la faţa locului. Ulterior, s-a constatat că urmele au fost lăsate de doi brontozauri din Cretacicul timpuriu.

Potrivit lui Xing, descoperirea este semnificativă prin faptul că este pentru prima dată când au fost găsite urme de dinozaur în oraşul Leshan.

Urmele au fost lăsate de două exemplare de sauropode de opt metri lungime, care s-au deplasat de-a lungul râului în mediul arid din vechiul teritoriu pe care se află în prezent Leshan, cu aproximativ 100 de milioane de ani în urmă.

Dintr-un set similar de sedimente a fost cioplit Marele Buddha din Leshan, cea mai mare statuie din piatră a lui Buddha din lume, care se află la doar 5 km distanţă, a adăugat Xing.

Dinozaurii aveau sânge cald, la fel ca oamenii

Un studiu arată că cei mai mulţi dintre dinozauri aveau sânge cald, la fel ca păsările şi mamiferele, spre deosebire de animalele cu sânge rece precum reptilele.

Animalele cu sânge cald, precum păsările sau oamenii, au un metabolism ridicat. Ele absorb mult oxigen, necesar producţiei de calorii care le permit să îşi menţină temperatura constantă şi să rămână active.

În sens contrar, cele cu sânge rece, precum reptilele, au o activitate mai moderată şi depind de condiţii externe pentru a-şi menţine temperatura corporală. Pe scurt, aceste vieţuitoare nu lenevesc la soare doar de plăcere, ci din necesitate.

Studiul, publicat în revista Nature, s-a concentrat pe elementul cheie al metabolismului, utilizarea oxigenului, şi în special pe studierea urmelor sale sub forma unor „rămăşiţe” găsite în oase, potrivit Agerpres.