Următoarea pandemie se apropie. Ce boală va lovi în curând

Sursa foto: Dreamstime.com

Pandemia de Covid-19 a luat prin surprindere mare parte din lume. Dar nu pe toată lumea. De ani de zile, epidemiologii și alți experți au avertizat că ne pregătim pentru o pandemie globală. Majoritatea bolilor care îngrijorează experții provin de la animale. De fapt, 75% dintre bolile emergente sunt zoonotice. Covid-19, despre care se crede că a apărut de la pangolini vânduți în piețele din China, nu a fost diferit. Dar, la fel ca Covid-19, bolile zoonotice devin mai riscante pentru oameni din cauza acțiunilor noastre.

Impactul nostru asupra climei, invadarea habitatelor sălbatice și călătoriile globale au ajutat la răspândirea bolilor de origine animală. Combinate cu urbanizarea, suprapopularea și comerțul global, am creat un scenariu ideal pentru mai multe pandemii viitoare.

În această serie multimedia, explorăm șase dintre bolile cu cel mai mare potențial pandemic și analizăm munca depusă pentru a le opri. De la cămile purtătoare de Mers în Africa la porcii cu gripă din Europa, facem cunoștință cu animalele și bolile cu cel mai mare potențial pandemic și învățăm ce putem face pentru a le opri, înainte de a fi prea târziu.

Continuați să verificați această pagină pe măsură ce o actualizăm cu cele mai recente povești în săptămânile următoare.

Această serie a fost documentată, scrisă și produsă de Harriet Constable și Jacob Kushner. A fost editată de Amanda Ruggeri. Videoclipurile au fost editate de Harriet Constable și comandate de Melissa Hogenboom. Documentarea pentru această serie a fost susținută cu fonduri de la Pulitzer Center.

Lilieci din Asia

Virusul Nipah este una dintre primele 10 boli prioritare ale Organizației Mondiale a Sănătății, care ar putea provoca o pandemie. Nu există vaccin, este extrem de mortal și au fost deja mai multe focare în Asia. Îi întâlnim pe oamenii de știință care studiază boala și care cred că dezvoltarea excesivă și invadarea habitatului liliecilor fac ca un nou focar să fie mai probabil. Citiți articolul nostru despre cum Nipah ar putea fi următoarea pandemie.

În fiecare an, bolile transmise de țânțari ucid aproape un milion de oameni și infectează aproximativ 700 de milioane – aproape una din zece persoane de pe Pământ. Acum, oamenii de știință de la baza militară americană din Guantanamo Bay, Cuba, au descoperit o specie de țânțar periculoasă, nemaivăzută până acum în emisfera vestică. Probabil adusă din Asia ascunsă în containere de transport, ar putea răspândi curând Zika și alte boli periculoase în America de Nord. Citiți articolul nostru despre insecta care aduce boli în zone noi.

Cămile din Africa

Mers este un coronavirus mult mai mortal decât Covid-19. Este răspândit de cămile, de care milioane de oameni din Africa și Orientul Mijlociu depind pentru lapte și carne. Pe măsură ce schimbările climatice și suprapopularea pun mai mulți oameni în contact cu cămilele, oamenii de știință se tem că un focar ar putea fi iminent. Îi întâlnim pe oamenii de știință din Kenya care testează cămilele și oamenii pentru a încerca să oprească o pandemie Mers înainte să înceapă. Citiți articolul nostru despre cum cămilele poartă Mers.

Porci din Europa

Pandemia porcilor este deja aici. Focarul din 2009 de H1N1, sau gripa porcină, ar fi putut determina reforme în fermele de fabrică din întreaga lume. Dar astăzi, fermierii din Europa nu sunt obligați să se vaccineze pe ei înșiși sau turmele lor, și nici să raporteze boala dacă o descoperă. Discutăm cu unii dintre cei mai importanți experți în gripa porcină din Europa despre cum agricultura intensivă creează condiții ideale pentru un alt focar de gripă porcină și despre ce fac pentru a încerca să o oprească. Citiți articolul nostru despre de ce gripa porcină este încă printre noi.

Maimuțe din America de Sud

Deși există un vaccin pentru febra galbenă, boala infectează aproximativ 200.000 de oameni și ucide 30.000 dintre ei în fiecare an – mai mult decât atacurile teroriste și accidentele de avion combinate. Pe măsură ce oamenii invadează pădurile din Brazilia, focarele sunt în creștere. Oamenii de știință se tem că febra galbenă ar putea acum sări de la oameni la maimuțe și înapoi. Ei au inițiat un program de vaccinare pentru maimuțe, în speranța de a salva oamenii de o boală periculoasă. Citiți articolul nostru despre de ce febra galbenă rămâne o amenințare.

Ulcerul Buruli a apărut în Uganda și în ultimii ani a ajuns în Australia. Clasificată drept o „boală neglijată” la nivel internațional, aceasta nu beneficiază de suficiente fonduri sau cercetări. Îi întâlnim pe oamenii de știință care se străduiesc să înțeleagă rolul oposumilor și al oamenilor în răspândirea acestei bacterii care mănâncă carnea și dacă este probabil să se răspândească mai larg pe continent. Citiți articolul nostru despre boala care mănâncă carne purtată de oposumi.

Care va fi următoarea pandemie?

Șaptezeci și cinci la sută dintre bolile emergente care afectează în prezent oamenii provin de la animale. În primul episod al unei serii video în trei părți pe BBC Reel, îi întâlnim pe oamenii de știință care lucrează la următoarele mari amenințări, de la Mers la cămilele din Africa la virusul Nipah la liliecii din Asia. Vom afla despre bolile pe care își concentrează timpul și efortul și de ce ar putea provoca următoarea pandemie. Urmăriți videoclipul nostru despre ce ar putea cauza următoarea pandemie.

Liliecii adăpostesc sute de boli care pot fi dăunătoare pentru oameni, la fel ca porcii, păsările și mistreții. Deci, este vina lor, nu-i așa? Greșit. În episodul final, vorbim cu oamenii de știință și experți despre cum activitatea umană a cauzat boli în trecut și cum creăm noi oportunități în fiecare zi pentru un focar. Urmăriți videoclipul nostru despre dacă următoarea pandemie este inevitabilă, bbc.