Următoarea minivacanţă pentru bugetari. Vor fi patru zile libere pentru angajații la stat

Minivacanța.Sursa foto: Pixabay

Vestea bună pentru bugetari pentru anul acesta este că vine cu mai multe zile libere decât au fost în 2022, pentru că multe dintre acestea pică în timpul săptămânii. În total, în 2023, vor 15 zile libere, conform Codului Muncii. 

2023 este unul mult mai bun dar numai pentru bugetari, deoarece au mai multe zile libere decât în 2022. Cu toate că legea prevede același număr de sărbători legale ca în 2022, mai multe dintre aceste zile pică în timpul săptămânii, însemnând automat mai multe libere.

În plus, cei care nu şi-au luat încă ziua liberă pentru Recensământ, atunci când au făcut auto-recenzarea online, pot alege o zi liberă până în luna mai 2023.

Când pică următoarea minivacanţă pentru bugetari

Următoarea minivacanță de patru zile libere este în aprilie, mai exact 14 aprilie când este Vinerea Mare, 15 aprilie, 16 aprilie – duminica de Paște și 17 aprilie – luni în a doua zi de Paște.

Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.

Urmează la scurt timp 1 mai cu 3 zile libere – 29 aprilie (sâmbătă), 30 aprilie (duminică), 1 mai, Ziua Muncii (luni).  În mai vin Rusaliile cu 3 zile libere – 3 iunie (sâmbătă), 4 iunie, prima zi de Rusalii (dumnică), 5 iunie, a doua zi de Rusalii (luni).

Anul acesta, la catolici Paștele va fi cu o săptămână înainte de cel al ortodocșilor. 9 aprilie

Codul muncii este actul normativ ce reglementează zilele libere acordate angajaților din România. Potrivit acestuia, bugetarii beneficiază în 2023 de 15 zile libere legale. Trei dintre acestea pică în weekend, restul de 12 în timpul săptămânii. La acestea se adaugă alte trei zile libere pentru bugetari, respectiv 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august.

Codul Muncii prevede în articolul 139 (enumerarea sărbătorilor legale în care nu se lucrează) cele 15 zile libere în care nu se lucrează în România:

1 ianuarie – duminică – Anul Nou 2 ianuarie – luni – Anul Nou 23 ianuarie -luni – doar pentru bugetari 24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Pricipatelor Române

Urmează:

14 aprilie – vineri – Vinerea Mare 16 aprilie – duminică – Paștele 17 aprilie – luni – Paștele 1 mai – luni – Ziua Muncii 1 iunie – joi – Ziua Copilului 2 iunie – vineri – doar pentru bugetari 4 iunie – duminică – Rusalii 5 iunie – luni – Rusalii 14 august – luni – doar pentru bugetari 15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului 30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei 1 decembrie – vineri – Ziua Națională a României 25 decembrie – luni – Crăciunul 26 decembrie – marți – Crăciunul.