Uriașul din adâncuri. Monstrul ucigaș poate depăși 50 de metri lungime

Întotdeauna oamenii au fost fascinați de animalele uriașe din apele mărilor și oceanelor lumii.

Unul dintre acești adevărați monștii marini este calamarul gigant. În jurul lui s-au țesut numeroase legend, unele dintre ele fiind chiar adevărate.

Un cercetător celebru, biologul Chris Paxton, de la Universitatea Sf. Andrew din Scoția a săcut uhn studiu despre mărimea maximă pe care o poate atinge acest animal. Pentru aceasta el a folosit mai multe metode și dovezi, precum și mărturii ale unor persoane.

Paxton s-a ghidat, de asemenea și după mantaua nevertebratelor Architeuthis dux găsite până acum. Mantaua e porțiunea superioară a animalului și e mai scurta decât tentaculele.

„Dată fiind variația între individizii populației, indivizi cu o manta de 2.79 m poate avea o lungime totală ce variază între 5.83 si 27.53m,” a declarat Paxton.

Dar, cum realitatea este de multe ori alta decât cea din rezultanta unor calcule, cel mai mare calamar gigant a fost zărit in apropierea Insulelor Maldive, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, și avea o lungime estimată de 53m.

La aceste dimensiuni este de la sine înțeles, că un astfel de gigant înfricoșător poate ataca chiar și un cașalot.

„Tot ce stiam până acum despre acest animal era că trăiește în adancurile abisale ale Antarcticii”, a declarat dr. Steve O’Shea, expert în cercetarea calamarilor din Noua Zeelandă, in cadrul universitatii Auckland.

„Acum știm că această specie se mișcă exact pe sub suprafața apelor și reușește să atingă niște dimensiuni considerabile”, a mai spus expertul.

„Mesonychoteuthis hamiltoni” este calamarul cu dimensiuni record.

„S-a știut de această specie din 1925, însă nimeni nu i-a acordat prea multă atenție. Acum putem afirma că mărimea sa o întrece pe cea a ‘calamarului gigant’. Calamarul gigant nu mai este cel mai mare din aceste ape. Acum avem ceva care este și mai mare”, a spus dr. Steve O’Shea

Acest calamar are unul dintre cele mai mari ciocuri cunoscute pana acum si, de asemenea, are un fel de carlig rotativ, unic la speciile marine, la capatul tentaculelor. Aceasta combinatie ii permite sa atace pestii mari sau chiar casalotii.

„Când era în viață, probabil că era cel mai înfricosator predator din ocean. Pur și simplu nu avea echivalent în acele ape.” spune dr. O’Shea.

Calmarii uriași agresivi devorează, însă, nu doar cantități uriașe de pești, dar au început să atace chiar și oamenii.

Așadar, în abisurile acoperite de ape, într-o lume a cărei descoperire este încă în faza de pionierat, trăiesc vietăți despre a căror existență nu s-a știut niciodată.