Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Uriașa lovitură primită de PSD prin trecerea Corinei Crețu la Pro România. Liviu Dragnea chiar n-are nici o vină? România lui Cristoiu
Uriașa lovitură primită de PSD prin trecerea Corinei Crețu la Pro România. Liviu Dragnea chiar n-are nici o vină? România lui Cristoiu

Uriașa lovitură primită de PSD prin trecerea Corinei Crețu la Pro România. Liviu Dragnea chiar n-are nici o vină? România lui Cristoiu

Corina Crețu, comisar UE din partea României, fostă purtătoare de cuvînt al lui Ion Iliescu, și-a anunțat candidatura la europarlamentare pe listele partidului Pro România, al lui Victor Ponta. Decizia face parte din acele evenimente inevitabile, asupra cărora există întrebări doar în ce privește timpul, temeiul și locul. De mai multă vreme, profitînd în chip incorect de postura de comisar UE, unde a ajuns – repet – numai și numai prin bunăvoința PSD, în nici un caz prin propriile forțe, Corina Crețu a dus o campanie agresivă împotriva Guvernului Dăncilă.

Mizeria moralpolitică a acestei campanii stă în faptul că ea n-a fost dusă în nume personal, cel mult în nume de ziarist, să-i zicem, dacă ar fi vorba chiar de o ziaristă, ci în numele UE. Exploatînd, tot incorect moral, o anume slăbiciune a lui Jean Claude Juncker față de ea, Corina Crețu a încălcat grav statutul de funcționar al UE, asumîndu-și postura de Mămică a României. Era limpede că fosta purtătoare de cuvînt a lui Ion Iliescu își făcea pedichiura politică pentru a trece la Pro România, partidul al cărui Program se reduce la Jos Dragnea! Era limpede că așa se va întîmpla și din bombănelile demult pensionarului Ion Iliescu. Asemenea tuturor Ștabilor trași pe linia de garaj, Ion Iliescu e sensibil la pisicelile unor foști colaboratori precum Corina Crețu. În amintirea frumoaselor vremuri de la Cotroceni, ea i se va fi plîns lui Ion Iliescu că nu e pusă pe listele PSD și Ion Iliescu a devenit, așa cum îl arată producția facebookistă, brusc principial.

N-a surprins nici justicarea dată deciziei de a candida pe listele partidului dușman al PSD de către Corina Crețu. Citez:

„Cred că lumea cunoaşte ce am făcut, tot ce am făcut a fost pentru România şi români şi îmi doresc să fac acest lucru şi în continuare. Îi respect, în continuare, pe membrii PSD dar îi rog să înţeleagă că acceastă decizie a mea este o delimitare clară de actuala conducere a acestui partid care în ultimii ani a minimizat munca şi eforturile noastre, a celor care am încercat să ajutăm România, culminînd cu atacuri şi jigniri personale la adresa mea şi a colegilor din CE”.

Să moară, mama! ca să mă exprim eu în limbaj din afara UE. Adică ea, Corina Crețu, parvenită în funcția de purtător de cuvînt dintr-o gazetărie de debara, de aici apoi la Bruxelles, de aia candidează pe listele PRo România: În semn de protest, pentru că actuala conducere a PSD i-a jignit pe colegii ei din conducerea UE.

De 29 de ani, de cînd trudesc pe ogorul presei zise și democratice, m-am întrebat ce-i face pe politruci să-și învelească, asemenea mîței, deciziile de interes personal în motivări care trimit la idealuri naționale și chiar internaționale. Corina Crețu candidează pe listele Pro România, pentru că Liviu Dragnea a refuzat s-o pună pe listele PSD.

Trecînd astfel la partea politică a afacerii, după ce am vîrît-o pe Corina Crețu cu năsucul nițel în mizeria morală pe care a produs-o, să remarcăm că în istoria neghiobiilor postdecembriste atitudinea lui Liviu Dragnea față de Corina Crețu în chestiunea candidaturii la europarlamentare are toate șansele să fie trecută cu litere de aur. E limpede că gestul Corinei Crețu de a candida pe listele Pro România e rezultatul direct al relației dintre ea și Liviu Dragnea. Ce o fi avînd persoana fizică a lui Liviu Dragnea cu Corina Crețu nu pot spune și de altfel nici nu mă interesează ca Istoric al clipei. Un om politic, chiar și unul minim politic, supune deciziile sale calculului rece, pragmatic. Calculul pragmatic îi spunea lui Liviu Dragnea, dar ce zic eu îi spunea, îi zbiera lui Liviu Dragnea, să se roage de Corina Crețu să accepte să fie pe lista PSD. În mai multe rînduri, am mai spus că votul la europarlamentare va depinde în cazul marilor partide și de conștiința alegătorilor că măcar unii dintre candidați ar face față provocărilor de europarlamentar român. Corina Crețu are toate datele pentru a întruni această opțiune. Cu atît mai mult ea trebuia pusă pe liste cu cît PSD are nevoie ca de aer și de personalități care trec în ochii alegătorilor ca europene din cap pînă-n picioare și, prin experiență, scutite de complexul tipic PSD-ist tradițional față de Stăpînii din Occident. Putem spune despre Corina Crețu multe lucruri negative. Nu putem spune că n-ar avea experiența vieții și activității de la Bruxelles. Nu putem spune că prezența ei pe listele unui partid nu trage formațiunea mult în sus. Așa cum scriam într-un număr anterior, cred că la europarlamentarele de anul acesta românii vor fi mult mai atenți la personalitatea candidaților de pe listele unui partid gata să-și dea votul pentru acele figuri care trec în ochii lor drept pricepute într-ale Burxellesului. Dacă ar fi să alcătuim un top al personalităților noastre publice a căror imagine în ochii românilor e de Bun pentru Bruxelles Corina Crețu ar fi pe primul loc. Prezența ei pe listele Pro România e o mare, o uriașă victorie pentru Victor Ponta.

De regulă trecerile de la PSD la Pro România sînt văzute de electorat fie rezultate ale curții făcute de fostul premier, fie rezultate ale unor disensiuni cu actuala conducere. În România Corina Crețu e văzută însă ca un lider de la Bruxelles. Prezența ei pe listele Pro România apare nu drept ceea ce este – rezultatul unor scandaluri între Corina Crețu și conducerea PSD – ci efectul unei decizii care ține de importanța Pro România. Succes uriaș al lui Victor Ponta, decizia Corinei Crețu este un eșec, un eșec de proporții al actualei conduceri a PSD. Raportul dintre PSD și Pro România e raportul vaselor comunicante. Fiecare victorie a PRO, chiar și cînd se obține prin aducerea în partid a altor personalități decît cele dizidente din PSD, înseamnă o victorie pentru Victor Ponta. Partidul Pro România a fost gîndit ca o alternativă la PSD. Ca toate partidele alcătuite prin dizidența unor lideri în cadrul unui partid mare Pro România e periculos în măsura în care el apare liderilor PSD rămași în PSD ca o alternativă la PSD. În mod obișnuit, cînd au loc astfel de rupturi în partide, partidul nou înființat e un refugiu pentru cei care intră în conflict cu conducerea partidului. Pentru partidul lui Victor Ponta important, vital chiar, e să nu se reducă la rolul de bazin de scurgere din PSD. Pentru aceasta partidul trebuie să capete credibilitate în sine. Una dintre căi constă în venirea în Pro România și a unor personalități aparent fără nici o legătură cu PSD. Deși a fost trimisă la Bruxelles de PSD, Corina Crețu a reușit să treacă în România drept o personalitate fără de partid. Faptul că o astfel de vedetă candidează pe listele Pro România dă acestui partid începutul de încredere că e și altceva decît un partid al ranchiunoșilor față de Liviu Dragnea. Că prin personalitatea sa Corina Crețu, trecută și cap de listă, ar fi adus PSD un capital electoral și din alte zone decît cele PSD-iste nu cred că trebuie să mai demonstrăm.

De ce n-a candidat Corina Crețu pe listele PSD? Cine e de vină pentru această lovitură primită de PSD în favoarea Pro România? Circulă zvonul că Liviu Dragnea ar fi refuzat s-o pună pe liste din motive care țin strict de hormoni. Dar chiar nu din cauza asta a optat Corina Crețu pentru Pro România PSD putea preîntîmpina lovitura dacă Liviu Dragnea s-ar fi dat peste cap s-o păstreze pe listele PSD. Și-a spus cuvîntul dușmănia lui Liviu Dragnea față de Corina Crețu? Dacă răspunsul e pozitiv, Liviu Dragnea nu e un om politic. Pentru că un om politic trece peste tresăririle sale sentimentale, își sacrifică micile și marile orgolii de dragul intereselor partidului, ale țării. E mai mult decît interesant că nimeni din PSD n-a reacționat la lovitura primită de PSD. Nici măcar dintre puciști. Să se fi instalat în PSD tăcerea sinistră a oportunismului?

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.