Evenimentul Zilei > Politica > URGIA ALBĂ. SUTE DE ROMÂNI au fost BLOCAȚI DE ZĂPADĂ ȘI VISCOL. Copii, gravide și bolnavi, SALVAȚI DINTRE NĂMEȚI
URGIA ALBĂ. SUTE DE ROMÂNI au fost BLOCAȚI DE ZĂPADĂ ȘI VISCOL. Copii, gravide și bolnavi, SALVAȚI DINTRE NĂMEȚI

URGIA ALBĂ. SUTE DE ROMÂNI au fost BLOCAȚI DE ZĂPADĂ ȘI VISCOL. Copii, gravide și bolnavi, SALVAȚI DINTRE NĂMEȚI

Sute de oameni au fost salvați dintre nămeți, până ieri. Așa cum reiese din situația prezentată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în județe precum Olt, Călărași, Buzău sau Brăila pompierii, jandarmii, polțiști și medici de pe ambulanțe au dus o luptă contra-cronometru pentru salvarea vieților unor copii, gravide sau a unor bolnavi aflați în dificultate.

În condiţiile manifestării fenomenelor meteorologice periculoase pe tot teritoriul ţării, mii de cadre ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost pregătite pentru a acţiona în diversele situaţii create.

Astfel, de sâmbătă până duminică, s-au desfăşurat misiuni pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, sute de vieţi fiind salvate. IGSU precizează că aceste acțiuni vor continua pentru acordarea ajutorului necesar, atunci şi acolo unde va fi nevoie. Iată căteva exemple ale operaţiunilor similare tuturor judeţelor afectate de condiţiile meteorologice

Judeţul Olt

Având în vedere condiţiile meteorologice, transportul la spital al unei fetiţe de 8 luni, din comuna Coteana, cu stare febrilă şi tuse, s-a putut realiza datorită colaborării profesioniştilor din mai multe domenii pentru ca micuţa să ajungă în timp util la spital. Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ale judeţelor Dolj şi Olt, au acţionat alături de personal medical, astfel încât copilul să ajungă iniţial la Dispensarul din localitate pentru primele îngrijiri medicale, şi ulterior, cu sprijinul firmei de deszăpezire din zonă şi al colegilor de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt, la spitalul Slatina-secţia Pediatrie.

Imediat după finalizarea acestei intervenţii, unei echipe de medici i-a fost acordat sprijin pentru deplasarea spre municipiul Craiova, în vederea efectuării unui transplant. Intervenţia a fost una dificilă, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a drumurilor pe care se circula cu dificultate, necesitând cooperarea dintre ISU Argeş, ISU Olt, ISU Dolj, şi Inspectoratele de Poliţie ale celor trei judeţe implicate.

Judeţul Călăraşi

Un echipaj din cadrul Secţiei de Pompieri Budeşti, a intervenit pe raza comunei Gălbinaşi pentru preluarea unui copil, în vârstă de doi ani, care acuza dureri în zona umărului. Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a drumurilor impracticabile, echiapjul de pompieri SMURD nu putea parcurge, fără risc, acest traseu, astfel încât s–a luat decizia ca o parte din misiune să fie îndeplinită de un echipaj cu o autospecială de stingere. Copilul şi mama acestuia au fost iniţial transportaţi în oraşul Budeşti, unde au fost preluaţi de către echipajul de acordare a primului ajutor calificat cu o autospecială SMURD şi transportaţi la spitalul din oraşul Olteniţa unde micuţul a primit îngrijiri medicale. Pompierilor militari le–au fost apreciate eforturile de către tânăra mămică, aceasta mulţumindu-le salvatorilor pentru sprijinul acordat.

Şi pentru preluarea unei gravide aflată în a noua lună de sarcină, a fost solicitat ajutorul pompierilor militari. La ora 21.20, un echipaj SMURD din cadrul Secţiei de Pompieri Dragalina a intervenit pentru a o transporta pe tânăra de 23 de ani de la dispensarul Dragalina la spitalul din municipiul Slobozia. În condiţii de cod portocaliu de ninsoare abundentă, viscol puternic şi vizibilitate redusă, parcurgând un drum naţional închis circulaţiei – DN 21, între Drajna şi Slobozia, pompierii au încredinţat femeia însărcinată personalului medical. La foarte scurt timp, aceasta a dat naştere unui copil perfect sănătos. O intervenţie similară s-a desfăşurat ulterior pentru o gravidă ce a născut la zece minute după predarea acesteia la spital de către echipajul de pompieri angrenat în misiunea de salvare.

Un autoturism în care se afla o familie cu doi copii, a derapat şi a ajuns într–un şanţ din satul Florica, comuna Vâlcelele. Deşi nu au fost accidentaţi, oamenii au solicitat ajutorul pompierilor militari. Un echipaj al ISU Călăraşi format din patru pompieri militari a intervenit cu un autocamion de intervenţie pentru a debloca automobilul şi pentru a ajuta familia să ajungă în siguranţă acasă.

Alte două intervenţii asemănătoare  au avut loc pe raza localităţii Lehliu Gară şi în localitatea Independenţa.
Judeţul Buzău

Începând cu ora 16.10 autospeciala UTV ARGO şenilată şi o Autospeciala de Transport Personal şi Victime Multiple, dislocate din cadrul ISU Mureş la ISU Buzău s-a deplasat pe DJ 205 Pietroasele – Greceanca pentru preluarea a doi pacienţi şi a conducătorului auto dintr-o altă ambulanţă aflată în imposibilitatea de a mai înainta. Pacienţii au fost preluaţi de echipajele de pompieri, care s-au deplasat către localitatea Şarânga pentru a mai prelua doi pacienţi cu probleme medicale. Toate cele patru persoane au fost predate, în condiţii de siguranţă, personalului medical din judeţul Buzău.

Judeţul Brăila

ISU Brăila a participat cu forţe şi mijloace la operaţiunea de căutare-salvare a doi cetăţeni din comuna Surdila Găiseanca. Pe tot parcursul nopţii, eforturile concertate ale pompierilor, alături de autorităţi locale, jandarmi, structuri ale MapN şi voluntari au condus la localizarea şi salvarea acestora.

Cele două persoane se îndreptau de la ferma unde lucrau, către domiciliu şi au rămas blocaţi la cca. 3 km de comuna Surdila Găiseanca, din cauza fenomenului de îngheţ al filtrului de motorină al tractorului.
Deşi comunicarea cu aceştia nu a putut fi realizată, în condiţiile lipsei de vizibilitate şi ale terenului greu accesibil, persoanele au fost găsite şi transportate la primăria din localitate, unde au fost asistate de echipajul de pompieri SMURD. După evaluarea medicală, aceştia au ajuns în siguranţă acasă.

APELUL POMPIERILOR: Pentru siguranţa dumneavoastră, vă rugăm ca până la îmbunătăţirea vremii, să nu părăsiţi localităţile de domiciliu, decât în cazuri urgente. Dacă acest lucru se impune, autovehiculele cu care vor circula trebuie să fie echipate pentru condiţii grele de iarnă (anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, lopeţi, îmbrăcăminte groasă, rezerve de apă, alimente şi carburant).

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.