Situație disperată în Sănătate. Reuniune de urgență la minister

Imagine din Sp. Sfantul Pantelimon din Bucuresti.

Ministerul Sănătății a convocat astăzi toate părțile responsabile pentru a încerca să rezolve cât mai rapid problema cardurilor de sănătate, care sunt indisponibile încă de pe 10 iulie.

Ministerul Sănătăţii a convocat, luni, la ora 13.00, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi responsabilii cu mentenanța sistemului informatic al cardurilor de sănătate pentru a discuta despre problemele survenite în ultima perioadă de timp. Ministrul Sorina Pintea ar trebui să primească azi un raport final cu toate problemele din sistem, dar şi cu soluţii pentru remedierea acestora.

Platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, începând cu data de 10 iulie. Din cauza aceasta, toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.

„Referitor la verificarea calității de asigurat, precizăm că în majoritatea cazurilor situația de persoană asigurată sau neasigurată este deja cunoscută medicului de familie sau este ușor verificabilă. Astfel, pentru anumite persoane, categoria de asigurat este aceeași pentru o perioadă lungă de timp, respectiv copii, pensionari, veterani de război etc.

Pentru alte categorii, calitatea de asigurat este cunoscută de medicul curant, de exemplu beneficiari de programe naționale de sănătate, iar pentru persoanele care sunt salariate, calitatea de asigurat se menține timp de trei luni după data încetării raporturilor de muncă și/sau serviciu. În situația în care medicul nu poate stabili calitatea de asigurat a unui pacient, are posibilitatea de a solicita clarificări (telefonic sau prin e-mail) casei de asigurări de sănătate cu care se află în contract. Subliniem totodată că serviciile necesare în situațiile de urgență medicală sunt incluse în pachetul minimal și se acordă atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate. Prin urmare, toți pacienții pot și trebuie să fie îngrijiți, oricare ar fi situația sistemului informatic;

Decontarea serviciilor medicale efectuate se va face pe baza raportărilor ulterioare, iar în situația în care vor exista probleme legate de decontarea vreunui serviciu, acestea se pot soluționa prin dialog între furnizorul respectiv de servicii medicale și casa cu care acesta se află în contract, conform unei proceduri deja reglementate de actele normative în vigoare”, preciza CNAS, într-un comunicat din 18 iulie.

Reamintim că purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, a demisionat din funcţie după ce a afirmat că „oamenii mor şi cu un sistem, şi fără un sistem”.  După această afirmaţie, premierul Dăncilă a cerut ministrului Sănătăţii, Sorin Pintea, demiterea lui Osmanovici, potrivit digi24.ro