Editura Evenimentul si Capital

Uraganul Irma i-a furat Luciei Trifan toate tablourile pe care le-a pictat timp de 40 de ani

Lucia Trifan a rămas fără multe dintre creațiile sale
Autor: | | 4 Comentarii | 1707 Vizualizari

„Casa dumneavoastră nu mai există...”. Acesta a fost mesajul pe care l-a primit pictorița Lucia Trifan, după ce uraganul Irma a zdrobit insula St. Martin, din Marea Caraibilor, la 10 septembrie anul acesta. Lucia era în România. În România este și acum și încă luptă cu acest infern: toate lucrările sale, tablourile, au fost distruse de furiile naturii. În toată această tristețe există și o bucurie: va expune în România, după 40 de ani, singurele 40 de tablouri ce i-au mai rămas

Când lumea a început să se mai liniștească, Lucia a primit câteva fotografii în care se vedea clar cum lucrurile - ce a mai rămas din ele - sunt împrăștiate prin curte. Dar grozăvia cea mai mare era la atelier: acolo, uraganul, care, parcă, a vrut să își râdă de ea, a luat acoperișul, iar tablourile, așezate în rasteluri, au rămas – cele care au mai rămas, prin cine știe ce minune - ca niște condamnați să primească biciuirea ploii. Fiecare centimetru creat de Lucia, cu suflet, picătură cu picătură de culoare, se curățau în bătaia vântului și a apei; apoi a venit alt uragan, de data aceasta cu nume bărbătesc, Jose. A mai zdruncinat și el insula St. Martin, apoi a venit alt uragan, Maria... Tablourile Luciei – cele pictate cu sufletul, în locul acela, în care tot timpul anului este frumos, cald, vară, rai, tablourile Luciei au început să moară, unul câte unul... 40 de ani de vis, de patimă, de muncă, de creație s-au dus. Trei uragane au fost prea mult.

Vrea să se întoarcă pe insula ei iubită

Lucia a mai trecut prin uragane. Unul în 1995. Și acela a făcut prăpăd. Atunci era chiar pe insulă. Acum a avut noroc că nu a fost. Este în viață. Nu știe prea multe despre ce s-a întâmplat cu vecinii săi, cu prietenii. Lumea este sub șoc și așa va fi multă vreme de aici încolo. Cine știe când se va mai putea vorbi de o stare de normalitate. Dar ce mai poate fi normal, când au văzut, într-un fel, sfârșitul lumii lor? Sfârșitul vieții unora dintre ai lor?

Lucia, din fericire, a fost în România. Fericire pentru că a scăpat cu viață. Viața ei, oricum, a fost tot o furtună, tot un uragan. De fiecare dată, însă, a urmat o perioadă de liniște, de vară. Acum uraganul și-a mutat cartierul general în inima ei. Vrea să se întoarcă pe insula ei iubită. Acasă. Acolo, cu mulți ani în urmă, cum a coborât de pe vapor, a știut că vrea să trăiască.

FOTO: Atât a mai rămas din casa pictoriței după trecerea uraganului

Spălător de vase, buc or de vase, bucătar, paznic de vapor tar, paznic de vapor

A plecat din țară în anul 1979. Printr-o întâmplare. „Niciodată nu îmi făcusem planul să plec din țară, nu am avut dorințe din acestea”. După peregrinări prin Germania („o țară rece”, un soț de care a divorțat la nici un an de la căsătorie), Italia, Spania, a ajuns la liman. În anul 1985, printr-o întorsătură a sorții, avea să sosească pe insula ce avea sa-i devină casă și țară. În acești ani nu a lucrat nimic. A supraviețuit când ca spălător de vase, când ca bucătar, când ca paznic de vapoare! A avut șansa să dea peste oameni care au ajutat-o. Dar nimic nu a fost ușor.

Extazul de a picta

Pe insula St. Martin era exact așa cum visase în cei 16 ani de când plecase din România: cald, o frumusețe ireală, oameni buni, săritori. Pe insula aceasta, pe care de abia o găsești când te uiți pe harta lumii, s-a născut, dintr-odată, ca o sete, plăcerea, dorința, extazul de a picta. Tot restaurantele au fost cele care au salvat-o, mai bine spus turiștii: „Pictam tablouașe, cât o coală A4, cu peisaje care le plăceau turiștilor. Le cumpărau turiștii. Mult timp am supraviețuit așa”, mărturisește Lucia. Dar picturile ei nu erau oarecare, după mulți ani, când reveneau pe insulă, turiștii care cumpăraseră tablouri de la ea o căutau, întrebau de ea. „Pentru turiști pictam așa, era o modalitate de a supraviețui; pentru sufletul meu pictam așa cum simțeam eu că trebuie”. A imortalizat chipuri, stele, peisaje, cascade, lumea submarină. Făcea scufundări, apoi, fascinația pe care o trăia când erau doar ea și algele, peștii și apa o transpunea în fascinante tablouri.

Recunoașterea

A devenit foarte repede cunoscută pe insulă, a avut rapid expoziții personale, la Paris, în două galerii, la Amstedarm, la New York (Centrul cultural român și în Long Island), apoi în Venezuelea (Caracas, de două ori). „În Caracas am fost invitată cu ocazia expoziției organizate de ziua de naștere a reginei Olandei, Beatrice. A fost o selecție a artiștilor care urmau să expună în cinstea reginei. Nu am văzut în viața mea așa opulență, așa revărsare de de toate!”.

Lucia recunoaște că a neglijat partea financiară. „Pictura a fost plăcerea sufletului. Cu asta m-am hrănit. Cu munca mea. Și faptul că nu a trebuit să mă scol dimineața să mă duc să muncesc pentru cineva a fost cea mai mare realizare! Când eram mică mă gândeam că mă mărit cu un bărbat care să mă țină acasă! Dar n-am găsit pe niciunul! Că nici nu am stat! Am fost independentă! Am avut înțelegerea asta în sufletul meu: nu e nimeni de la care să cer ajutor. Am știut că eu trebuie să mă bazez pe mine”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 16:07 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 14:38 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 14:37 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 14:34 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 14:09 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:16 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 22:20 DRAGNEA: „Nu mă mai INTERESEAZĂ amnistia și grațierea” 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică

Articole salvate