Însă este greu de prevăzut cu ce forță va lovi „Sunshine State”, după ce Dorian și-a schimbat traiectoria în ultimele ore.

„Multă mișcare, foarte greu de prezis”, a comentat Donald Trump pe Twitter în stilul său laconic, subliniind că statele Georgia, Carolina de Sud și Carolina de Nord se vor afla în prima linie a furtunii la mijlocul săptămânii viitoare.

National Hurricane Center a avertizat din nou, înainte ca Dorian să lovească Bahamas, duminică seara (timpul României): „Urmează vânturi devastatoare”.

Bahamas a amânat începerea școlilor de luni pentru miercuri sau joi. Donald Trump și-a anulat călătoria pe care trebuia să o efectueze în acest sfârșit de săptămână în Polonia și s-a retras la reședința prezidențială de la Camp David.

„Este unul dintre urganele cele mai puternice (…) din ultimele decenii. Fiți prudenți!” a avertizat el. Guvernatorul Carolinei de Sud, Henry McMaster, a declarat starea de urgență pe teritoriul întregului stat.

„Forța și caracterul imprevizibil al furtunii ne obligă să ne pregătim de toate scenarile”, a declarat acesta.

Starea de urgență a fost decretată și în Florida și în douăsprezece districte din statul Georgia, o măsură care permite o mobilizare mai bună a serviciilor publice ale statului și să recurgă la ajutor federal în caz de nevoie.

Ultimele prognoze meteorologice îndepărtau posibilitatea unor distrugeri majore în stațiunea West Palm Beach, unde Donald Trump are celebra sa proprietate de la Mar-a-Lago, pe care îi place să o numească „Casa Albă de iarnă”.

Posibilitatea ca Mar-a-Lago să se afle în calea uraganului Dorian a făcut-o pe fosta șefă a guvernului canadian, Kim Campbell, să îl înțepe răutăcioasă pe Donald Trump, pentru faptul că acesta neagă încălzirea globală: „Îmi doresc o lovitură frontală (a uraganului – n.r.) asupra Mar-a-Lago”.

„Mar-a-Lago poate să aibă singur grijă de el”, a replicat Trump. „Este un loc foarte puternic. Ceea ce mă neliniștește este statul Florida.”

Potrivit unui ofițer coordonator al operațiunilor de urgență, 12.000 de soldați se găseau în Florida, așteptând lovitura lui Dorian.

Te-ar putea interesa și: