Litoralul românesc va fi lovit tot mai des de uragane

sursă foto: Facebook

Profesorul universitar Eugen Rusu estimează că în perioada următoarea litoralul românesc va fi lovit valuri de 10 metri și vijelii ale căror viteze se încadrează mai degrabă la categoria uragane.

România va fi lovită de un val de uragane extrem de violente potrivit prognozelor efectuate de cercetătorii români. În vârstă de 66 de ani, academicianul Eugen Rusu este profesor la Universitatea Dunărea de Jos din Galați și totodată, evaluator ONU în domeniul predicției valurilor.

De-a lungul timpului, cadrul universitar a pus bazele unor sisteme de predicție a valurilor folosite chiar și în misiunile navale NATO.

Litoralul românesc va fi lovit de uragane cu valuri de peste 10 metri

Mai mult, academicianului gălățean a prognozat cu precizie furtuna care a lovit recent litoralul românesc. De asemenea, profesorul universitar a explicat că în viitorul nu foarte îndepărtat în bazinul Mării Negre vor avea loc uragane mult mai puternice decât cel care a lovit recent litoralul românesc.

Valurile de peste 10 metri înălțime și vântul care va sufla cu peste 120 de km/h va provoca daune incalculabile litoralului românesc.

„Spuneam în 2019 că în Marea Neagră vor fi furtuni care vor avea intensitatea unui uragan și vor fi forme ciclonice, iar una dintre acestea a avut loc mult mai devreme decât estimasem. Din studiile pe care le-am efectuat recent, viteza vântului va crește semnificativ în Marea Neagră și Marea Nordului”, susține profesorul Eugen Rusu.

Schimbările climatice vor accentua fenomenul

Academicianul a explicat că după gravitate sunt patru categorii de uragane: foarte periculoase, extrem de periculoase, devastatoare și catastrofice. Profesorul universitar a încadrat furtuna care a lovit recent litoralul românesc la categoria uragane foarte periculoase.

„Pe baza previziunilor pe care le-am făcut, cred că următoarele uragane din Marea Neagră vor fi extrem de periculoase sau devastatoare”, a adăugat profesorul Eugen Rusu. Scenariul pe care l-a inclus în estimarea făcută pentru următorii 10-20 de ani. Însă, nu este exclus ca din cauza schimbărilor climatice care afectează întreaga planetă ar putea decala termenul înaintat de academician.

„Următoarele uragane din Marea Neagră vor fi extrem de periculoase”

De asemenea, academicianul a mai transmis să și frecvența furtunilor va crește, nu doar intensitatea. Valurile provocate de uragane vor atinge înălțimea unui bloc cu patru etaje. Fapt ce va face ca nivelul apei in zona litoralului să crească.

Chiar și analiza experților de la ONU a indicat faptul că pe fondul schimbărilor climatice fenomenele meteo extreme sunt mult mai violente decât previziunile inițiale.

„Acestea pot însemna încălzire globală, dar local pot însemna cu totul altceva. De pildă, dacă se schimbă curenții din oceanul Atlantic, în vestul Europei se va produce o răcire accentuată”, explică profesorul Eugen Rusu.

sursă foto: ugal.ro

Eugen Rusu, academicianul gălățean care lucrează la NATO

Academicianul subliniază faptul că lupta împotriva poluării va produce efecte notabile abia în următoarele decenii.

Profesorul universitar Eugen Rusu a fost numit în 2005 consultant științific la Centrul de Cercetări Subacvatice NATO. Fiind de altfel, primul român invitat să profeseze în această instituție. Timp de șapte ani, academicianul gălățean a lucrat la un software de predicție a valurilor folosit și de NATO, potrivit publicației Adevărul.