UPDATE: Surpriză în scandalul tinerei concediate pentru că e seropozitivă. Tânăra n-are HIV

UPDATE: Surpriză în scandalul tinerei concediate pentru că e seropozitivă. Tânăra n-are HIV

Şefa clinicii în care s-a făcut testul HIV ce a provocat scandalul face câteva precizări importante: testul nu a ieşit pozitiv, ci incert, iar tânăra şi-a ridicat personal rezultatele, acestea nefiind prezentate unor intermediari. O tânără de 20 de ani din Constanţa a fost concediată, după ce angajatorul a cerut să i se efectueze şi testul HIV. Centrul medical care a efectuat analiza şi a transmis angajatorului rezultatele testului fără ştirea femeii a fost amendat cu 200.000 de lei.

UPDATE: Directorul general al Centrului Medical CERMED din Constanţa, Iuliana Bara demontează acuzele fetei, declarând pentru EVZ că, în ziua de 2 decembrie, "doamna a venit la noi însoţită de angajatoare, au venit împreună şi angajatoarea a fost cea care ne-a rugat ca pe lângă testul VDRL pentru sifilis, să îi facem şi testul HIV SIDA. Pacienta nu s-a exprimat că nu ar vrea să facă acea analiză aşa că a intrat în cabinetul de recoltare... Ulterior ar fi spus că altcineva ar fi ridicat rezultatele dar colegele mele susţin că ea a venit personal. Conform principiilor clinicii, noi eliberăm rezultatele doar persoanei în cauză şi doar pe baza buletinului de identitate".

Testul a ieşit, de fapt, irelevant Reclamaţia la DSP Constanţa a fost înaintată în data de 13 decembrie deşi rezultatele fuseseră ridicate pe 3 decembrie. "Deci doamna a plecat cu rezultatul şi aici este marea mea dilemă, de ce spune toată lumea că doamna are SIDA şi că a fost concediată abuziv când ea nu a plecat de fapt cu un rezultat pozitiv, rezultatul de la noi este incert, asta înseamnă că poate fi pozitiv sau negativ, poate să fie o eroare, poate fi influenţat de anumiţi factori. Se poate repeta după un anumit interval".

După izbucnirea scandalului, directorul centrului medical a luat legătura cu patroana barului: "Am stat de vorbă cu angajatorul de la care am aflat că de fapt nu a dat-o afară, ci că şi-a dat demisia, nu a dat-o afară din cauza acelor analize. Mai departe ce divergenţe au fost între ele şi cum am picat noi la mijloc în toată această situaţie nu ştiu".

ARAS consideră cazul un abuz grosolan

Iuliana Bara va contesta sancţiunea de 200.000 lei aplicată de DSP Constanţa dar îşi va da tot concursul în ancheta pe care o efectuează inspectorii sanitari. Tânăra concediată pe motiv că ar fi seropozitivă este sprijinită de ARAS Constanţa. "Nici măcar Direcţia de Sănătate Publică nu poate discuta cu ea", a declarat pentru EVZ şeful DSP Constantin Dina. În opinia lui, "cei care au făcut testarea, în speţă laboratorul de analize dar şi medicul de medicina muncii, sunt sub legislaţia confidenţialităţii iar pacientul este sub protecţia dreptului de confidenţialitate care în cazul de faţă, a fost încălcat". Directorul ARAS Constanţa Cristi Iftene a transmis prin telefon că "pe lângă plângerea la DSP în care am cerut o anchetă, am consiliat-o referitor la o plângere penală pe care o poate înainta împotriva centrului medical şi împotriva angajatorului care a concediat-o".

Cum s-a declanşat acest scandal  O tânără de 20 de ani din Constanţa, care lucrează într-un bar, a mers, la cererea angajatorului, la Centrul Medical Cermed din localitate, pentru a-şi face o analiză VDRL pentru depistarea sifilisului şi o testare TBC. Tot la cererea angajatorului, reprezentanţii laboratorului au decis să o testeze în plus şi pentru HIV/SIDA. Rezultatul, care s-a dovedit a fi pozitiv, a ajuns însă direct la angajator, iar acesta a concediat-o pe femeie fără explicaţii. Tânăra s-a adresat Asociaţiei Române Anti-Sida Constanţa, care a sesizat DSP. În urma unui control efectuat de inspectori, s-a decis amendarea centrului medical cu 200.000 de lei, pentru nerespectarea confidenţialităţii medic-pacient şi testare fără consimţământul pacientului. În plus, rezultatul testului HIV este incert, astfel că nu se poate spune dacă tânăra este infectată sau nu. "Centrul medical ar fi trebuit să trimită probele la DSP pentru ca testul să fie repetat", a declarat Constantin Dina, directorul DSP Constanţa. Conducerea laboratorului spune că analizele se înmânează doar pe baza cărţii de identitate şi că nu se ştie cum a ajuns setul respectiv de analize la altă persoană, urmând să fie efectuată o anchetă. Ministrul Sănătăţii: "S-a făcut o greşeală" Ministrul Sănătăţii incriminează atitudinea medicilor laboratorului din Constanţa. "Dacă s-a încălcat legea confidenţialităţii s-a făcut o greşeală. Confidenţialitatea trebuie să domine activitatea noastră. Din păcate, există mentalitatea că bolnavul cu HIV trebuie marginalizat. Nu e adevărat, pentru că bolnavii cu HIV beneficiază la ora actuală de un tratament foarte eficient. Nu sunt contagioşi în viaţa de fiecare zi", a declarat Ritli Ladislau.  CITIŢI ŞI:

  • RECORD. Ce despăgubire ar primi tânăra cu HIV concediată abuziv dacă ar locui în Marea Britanie
  • Retrospectiva în imagini a pandemiei HIV: 30 de milioane de morţi, 33 de milioane de bolnavi în viaţă
  • Peste 400 de români, depistaţi cu HIV în 2011
  • 30% dintre seropozitivii Europei nu ştiu de boala lor

Ne puteți urmări și pe Google News