Evenimentul Zilei > Actualitate > UPDATE. Protest în Valea Jiului. Minerii s-au blocat în subteran
UPDATE. Protest în Valea Jiului. Minerii s-au blocat în subteran

UPDATE. Protest în Valea Jiului. Minerii s-au blocat în subteran

Peste 50 de mineri care lucrează la exploatarea de huilă Lonea, Valea Jiului, s-au autoblocat, joi seara, în subteran, iar cei de la Vulcan au intrat cu întârziere la schimbul de dimineaţă, după ce Sindicatul "Muntele" şi conducerea Complexului Energetic Hunedoara nu au reuşit să ajungă la o înţelegere privind acordarea primelor de Paşte.

"Schimburile 3 şi 4 de la Mina Lonea au rămas în subteran peste programul normal. La Vulcan, salariaţii au refuzat să intre în mină, dar în urma discuţiilor purtate cu liderul de sindicat au acceptat să înceapă lucrul", a declarat joi, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului "Muntele", Petre Nica.

Liderul sindical a explicat că minerii solicită acordarea primei de Paşte, în conformitate cu prevederile din contractul colectiv de muncă. Sindicatul "Muntele" a acceptat ca minerii să primească tichete cadou, însă nu s-a ajuns la o înţelegere privind valoarea acestora.

"Situaţia financiară a Complexului Energetic Hunedoara este extrem de critică. În bani nici nu se punea problema pentru acordarea unei prime de Paşte. Pentru a reduce presiunea financiară, am decis să fie acordate tichete cadou pentru că şi minerii sunt oameni şi doresc să întâmpine Sărbătorile de Paşti aşa cum o cere tradiţia", a afirmat Petre Nica.

Potrivit acestuia, pentru acordarea tichetelor cadou era nevoie de încheierea unui act adiţional la contractul colectiv de muncă, discuţiile în acest sens fiind iniţiate în urmă cu o lună. În cursul zilei de miercuri, actul adiţional a fost înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara şi au putut fi declanşate negocierile cu administraţia privind valoarea tichetelor cadou. Discuţiile s-au oprit însă în cursul nopţii după ce Sindicatul "Muntele" nu a ajuns la un consens cu administraţia Complexului Energetic Hunedoara în ceea ce priveşte valoarea tichetelor cadou.

Negocierile au fost reluate joi dimineaţă, liderul sindical Petre Nica manifestându-şi speranţa că se va ajunge la un numitor comun cu administraţia Complexului Energetic Hunedoara şi că tichetele cadou vor putea ajunge la mineri în cursul zilelor de joi şi vineri.

Anul trecut, minerii din Valea Jiului au beneficiat de prime de Paşte sub formă de tichete cadou în valoare de 350 de lei.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: