Unul dintre scafandrii dispăruţi, descoperit în epava navei Medy

Unul dintre scafandrii dispăruţi, descoperit în epava navei Medy

Cadavrul unuia dintre cei doi scafandri dispăruţi în urmă cu trei luni în adâncurile navei Medy, scufundată în Marea Neagră, a fost găsit în această dimineaţă în compartimentul maşini al navei.

Angajaţii firmei turceşti care de aproape zece zile acţionează pentru scoaterea combustibilului din tancurile epavei au zărit o mână de om, de care era prins un computer subacvatic. A fost anunţată imediat Autoritatea Navală Română (ANR), iar Căpitănia Zonală Constanţa a contactat Poliţia Maritimă şi procuratura. O navă a Agenţiei de Salvare Vieţi Omeneşti pe Mare (ARSVOM) cu poliţişti, procurori şi reprezentanţi ai Căpităniei se îndreaptă spre locul unde este scufundată epava, la patru mile travers de Eforie Sud, pentru identificarea cadavrului şi efectuarea cercetărilor la faţa locului. Trupul va fi adus la mal şi predat specialiştilor de la Medicina Legală.

Dispăruţi pe 9 septembrie

Locotenentul Cătălin Ispas (27 ani), angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, şi Cristian Zarafu (37 ani), fost şef al echipei de scafandri din cadrul ARSVOM, au dispărut în seara zilei de 9 septembrie, în timp ce inspectau epava. Cei doi erau colaboratori ai firmei Hunters, specializată în scufundări subacvatice. Reprezentanţii ANR au declarat atunci că firma nu obţinuse avizul autorităţilor portuare pentru a inspecta epava. Şeful firmei Hunters, Jorj Unciuleanu, închiriase o navă de la ARSVOM şi, împreună cu patru scafandri, plecase pentru a efectua filmări subacvatice în vederea participării ulterioare la licitaţia pentru extragerea celor 25 tone de combustibil din tancurile navei scufundate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ar putea fi declanşată o anchetă

Familiile scafandrilor dispăruţi au făcut nenumărate demersuri pentru căutarea victimelor. Mai multe nave ale ARSVOM au căutat timp de mai multe zile în apropierea epavei, o navă a Forţelor Navale Române a stat aproape o săptămână în larg, iar scafandrii militari au verificat compartimentele epavei. Rudele scafandrilor dispăruţi au dat în judecată autorităţile portuare pentru neimplicare în căutarea victimelor. Compania turcească Aras, cea care a câştigat licitaţia pentru extragerea combustibilului din tancuri, a încetat operaţiunile imediat după ce astăzi a descoperit cadavrul în sala maşini. Deoarece până la această oră nu fusese găsit niciun cadavru, şeful firmei Hunters, Jorj Unciuleanu, nu putea fi pus sub acuzare. Este posibil ca el să fie cercetat pentru ucidere din culpă, au declarat oficiali ai poliţiei maritime.