Muzeul "Prima Școală Românească" este un obiectiv turistic de o importanță deosebită pentru istoria poporului român, însă care, din păcate, nu beneficiază de sprijinul autorităților.
Vasile Oltean, de profesie muzeolog, preot și profesor universitar a dezvăluit că "Prima Școală Românească" a trecut prin momente extrem de dificile de-a lungul timpului, ajungând la un pas de a fi desființat.
„A fost cât pe ce să fie desființat, din cauza imposibilităților financiare. Vin câte două persoane pe aici, muzeul trăiește doar din taxa de intrare a vizitatorilor. În țară au fost zeci de muzee bisericești, dar acum le poți număra pe degete. S-au desființat din cauza imposibilității financiare, în care mercantilismul este floarea vieții", a declarat Vasile Oltean pentru Evenimentul Zilei.
Fără sprijin guvernamental
Vasile Oltean este directorul muzeului, care funcționează doar în baza taxei de acces și a cărților vândute.
„De unde să scot bani? Mi-am donat toate cărțile muzeului și am făcut foarte multe pliante informative, ca să pot strânge bani. Faptul că sunt și preot, și profesor universitar, pot spune că mă descurc, iar muzeul merge foarte bine. Doar că funcționează cu 2-3 vizitatori pe zi și toată lumea face coadă la kitsch-urile de la Bran. Toamna și iarna sunt sezoane moarte. Probabil și pentru că nu avem nicio colaborare de natură mercantilistă cu autoritățile (...) Nimeni nu mă sprijină, Dumnezeu cu mila! Am o femeie de serviciu, care e în spital și un paznic. Am avut și un muzeograf, însă a decedat", a declarat preotul Vasile Oltean.
Printre exponatele Muzeului "Prima Școală Românească" se numără toate Bibliile românești, tiparnița diaconului Coresi, manualele Școlii Ardelene, precum și documente extrem de valoroase ale cronicarilor români și străini.