Potrivit siteul Euractiv.ro, unul dintre suspecții urmăriți de autorități pentru spionaj asupra Laurei Codruța Kovesi și a familiei sale a reușit să fugă de sub supraveghere și să treacă granița. Unul dintre suspecţii arestaţi ar fi mărturisit că a fost plătit cu 5.000 de euro pentru a sparge conturile de e-mail ale tatălui Codruței Kovesi, fostului ei soț al şefei DNA, de care a divorțat în urmă cu aproape zece ani, și a altor doi polițiști judiciari care au lucrat la DNA până în 2014, mai scrie sursa citată.
Unul dintre suspecții urmăriți de SRI și DIICOT a fost scăpat peste graniță. Este vorba despre unul dintre foștii ofițeri Mossad implicați în acțiunea din România a firmei private de investigaţii Black Cube din Israel.
„Unul dintre ei a reușit să iasă din țară, cu un taxi, pe la Giurgiu, spre Bulgaria. În acel moment erau reținuți deja doi dintre suspecți, Ron Weiner și David Geclowitz”, au declarat pentru EurActiv.ro surse judiciare.
Sursele citate au refuzat să dezvăluie numele persoanei care a reușit să scape, dar în mandatul de arestare dat de judecători, prezentat săptămâna trecută în exclusivitate de RISE Project, apar alte două nume ale unor angajați ai firmei israeliene Black Cube care nu au fost prinși: Dan Zorella și Avi Yanus, ambii fiind prezentați de jurnaliștii de investigație drept membri fondatori ai acestei companii, dar și foști ofițeri ai Mossad, serviciul secret israelian.
David Geclowitz, unul dintre suspecții reținuți, ar fi refuzat orice colaborare cu autoritățile și nu a făcut nicio declarație. În schimb, Ron Weiner, un tânăr IT-ist în vârstă de 25 de ani, a mărturisit că a primit 5.000 de euro pentru a sparge conturile de e-mail aparținând tatălui Laurei Codruța Kovesi, fostului ei soț, de care aceasta a divorțat în urmă cu aproape zece ani, și altor doi polițiști judiciari care au lucrat la DNA până în 2014.
Alexandru Morărescu, avocatul lui David Geclowicz, unul dintre israelienii acuzați că au spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi, a declarat pentru Q Magazine că arestarea clientului său nu ar fi fost făcută legal. Trebuie să știți ca reținerea, ca măsură preventivă, a fost dispusă după ce, cu privire la DAVID, se luase deja măsura controlului judiciar. Este adevărat că au existat abordări diferite cu privire la încadrări şi măsuri ale organelor de urmărire penala (Parchetul General în primă fază şi DIICOT ulterior). (…) "În acest moment, probele administrate nu au calitatea necesară pentru a duce la condamnare, dar pot naște, într-o măsură rezonabilă, suspiciuni de vinovăție", a mai spus avocatul.
"Pregătim împreună o declarație completă, ce va fi administrată în cursul urmăririi penale, după ce vom studia, cu atenție, întreg dosarul cauzei. Totodată, urmează să fie clarificată împrejurarea existenţei sau nu, în dosar, a unor documente clasificate la care, în lipsa unor autorizări speciale, apărarea sau judecătorul de drepturi şi libertăţi nu are acces", a adăugat avocatul.