UNSAR, organizația companiilor de asigurare, susține că majoritatea șoferilor cer să li se indice atelierele unde își pot repara mașinile. O astfel de reglementare ar duce la creșterea influenței asigurătorilor asupra pieței de reparații auto.
Organizația asigurătorilor invocă un studiu sociologic realizat printre șoferi, realizat de IRES. La sondaj au răspuns 1.028 de șoferi. Conform cercetării, conducătorii auto și-ar dori, în „majoritate covârșitoare” să li se spună la ce ateliere să-și repare mașinile.
UNSAR invocă dorința șoferilor
Majoritatea covârșitoare a șoferilor români consideră util să primească o listă cu unități service unde să își poată repara mașina, în caz de accident rutier. UNSAR susține că aceasta ar fi concluzia unui studiu IRES – Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, pe care l-a comandat. Conform sursei citate, 85% dintre respondenți au răspuns afirmativ. Ei ar fi fost de acord să primească o listă cu numele unor ateliere agreate.
Astfel, din același studiu ar reieși că majoritatea șoferilor români (56%) ar fi deranjați mult și foarte mult de situația în care costul reparației într-un service ar fi mai mare în cazul în care s-ar realiza în baza poliței RCA. Aceasta prin raportare la situația în care costurile ar fi suportate din bugetul unui șofer.
Fenomenul fraudelor și creșterea costurilor cu reparațiile sunt factori care conduc la creșterea daunei medii RCA. Valoarea medie a unei poliție s-a majorat cu peste 8% în 2023, ajungând la 10.750 lei. Toate daunele sunt, în final, plătite din primele de asigurări pe care toți deținătorii de vehicule sunt obligați să le plătească în baza legii.
UNSAR susține că sondajul arată că „șoferii români știu ce soluții sunt necesare pentru îmbunătățirea legislației actuale privind asigurarea RCA.
Despăgubiri plătite în 2023
Asigurătorii din cadrul UNSAR au plătit anul trecut despăgubiri record în baza polițelor RCA. Valoarea depăgubirilor achitate ajunge la 4,2 miliarde lei. Acestor sume li se adaugă rezerve în valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS).
Alte 2,35 miliarde lei au fost alocate pentru daunele neavizate (IBNR).
Asigurările reprezintă un sector cheie al economiei românești, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asiguratorii din România Membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de circa 5,2 milioane EUR în fiecare zi calendaristică, susțin reprezentanții uniunii.
UNSAR, asociația asigurătorilor români
Înființată în 1994, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, reprezintă 22 de companii de profil. Aceste companii dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări.
Activitatea UNSAR urmărește apărarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România. În acest sens, reprezentanții asociației participă la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, dar și la promovarea activității de asigurări în România.
UNSAR dorește o dezvoltare durabilă a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.