Editura Evenimentul si Capital

Universalul Moş Nicolae se pregăteşte de lunga sa călătorie prin lume

Autor: | | 0 Comentarii | 621 Vizualizari

Încă puţin şi vine Moş Nicolae. Cel care aduce copiilor cuminţi cadouri, iar celor răi, o nuieluşă. Obiceiurile par, de la o ţară la alta, diferite. Dar, în esenţă, e aceeaşi credinţă, exprimată sub diverse forme.

Moş Nicolae sau Sân’ Nicoară a rămas în istorie drept ocrotitorul copiilor. Sărbătorit an de an, pe 6 decembrie, în toată lumea. Pentru că, mai mult ca orice, oamenii îşi amintesc de cel care îi ajuta pe cei săraci.

În timpul vieţii lui a fost episcop al cetăţii Mira din regiunea Lichia, Asia Mică.

Tradiţia românească îl asemuieşte cu bătrânul sfătos şi cu barbă albă. Însă mai are şi o altă valenţă, aceea de învingător al binelui în faţa răului.

Copiii sunt cei care aşteaptă acum darurile. Cei cuminţi. Pentru că aceia care au greşit se pot trezi şi cu o nuieluşă.

Nuieluşa se găseşte şi în folclorul german, adusă de bătrânul cu un sac încărcat cu bunătăţi. Copiii din Germania pregătesc, în ajun, morcovi pentru caii moşului. Sunt regiuni în Germania unde copiii se costumează în hainele lui Moş Nicolae şi colindă pe la case.

În Franţa, Moş Nicolae este aşteptat cu câte un pahar cu vin în poarta fiecărei case. Se spune că Sfântul merge călare pe un măgăruş, aducând cadouri. Francezii cred că Nicolae nu vine singur pe la copii, ci împreună cu un alt Moş, cel numit Fouettard, adică Nuieluşă. Acesta din urmă e înveşmântat în negru.

Olandezii cred că Moş Nicolae călătoreşte pe mare, ajungând până la ei din Spania. Alături de el este Zwarte Piet sau Petru cel Negru, care îi ceartă pe copiii năbădăioşi.

În Italia există şi un alt obicei, de data asta legat de fetele nemăritate. Se numeşte Rito delle nubile sau ritualul celor necăsătoriţi. Asta, în amintirea sfântului care, în viaţa sa, ajutase trei fete sărace să se căsătorească, oferindu-le în dar câte o punguţă cu bani.

În Austria, Moş Nicolae vine cu o carte în care îngerii au scris faptele bune, dar şi pe cele rele ale copiilor. Moşul are alături pe Krampus, o fiinţă de o urâţenie fără seamăn. Aceasta are o nuia cu care îi pedepseşte pe copiii neascultători faţă de părinţii lor.

Doliu URIAS in lumea filmului! S-A STINS in urma cu putin timp... Vestea a fost un SOC pentru TOTI

Pagina 1 din 1