Comisia Europeană a criticat o campanie mediatică a guvernului ungar care îi are ca ţinte pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar şi pe omul de afaceri George Soros. Guvernul Ungariei acuză Bruxelles-ul că impune planuri privind migraţia ce ameninţă Ungaria.

 

Premierul ungar a declanșat o nouă campanie împotriva omului de afaceri american pe pagina sa personală de Facebook. Acesta a folosit imagini cu Soros şi Juncker zâmbind, cu textul „Ai dreptul să ştii ce îţi pregăteşte Bruxellesul!”, informează DCNews.

Conform textului campaniei, UE a fost acuzată ar fi intenționat să adopte cote obligatorii de relocare a migranţilor și să slăbească dreptul statelor membre de a-şi proteja frontiera. 

Comisia Europeană a respins această nouă campanie a Budapestei, spunând că foloseşte „ştiri false şi dezinformări”. 

„Campania guvernului ungar este lipsită de credibilitate. Este şocant că o astfel de teorie a conspiraţiei absurdă a ajuns în mainstream atât de mult.”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, într-un briefing de presă. 

„Nu este adevărat că UE subminează protecţia naţională a graniţelor. Chiar dimpotrivă. Şi nu există niciun plan privind aşa-numitele vize umanitare. Statele membre decid până la ce nivel vor să accepte migraţia legală.”, a adăugat Schinas. 

Fundaţia pentru o Societate Deschisă, organizaţie caritabilă a lui Soros, a părăsit Ungaria anul trecut, iar Universitatea Central-Europeană a declarat că este forţată să părăsească Ungaria şi să îşi mute principalele programe de studiu la Viena. 

Poziţia lui Orban împotriva migraţiei a impulsionat sprijinul pentru partidul Fidesz pe care îl conduce. Orban şi-a exprimat speranţa că partidele anti-migraţie vor obţine majoritatea în Parlamentul European la alegeri.