Documentul respectiv face lumină în legătură cu firmele care trebuie să o achite. Și nu vorbim de orice fel de firme, ci de societăți comerciale care au cifră de afaceri de peste 750 de milioane de euro. În România, există 43 de astfel de firme, marea lor majoritate cu capital privat, și cu afaceri de zeci de miliarde de lei.

Anunțul a fost făcut de comisarul pentru buget, Johannes Hahn, care a mai precizat că noua taxă ar urma să alimenteze pachetul de finanțare anunțat de Comisia Europeană, care este în valoare de 750 de miliarde euro, pentru a ajuta țării UE să treacă mai ușor peste criza economică, provocată de noul coronavirus, și din care România va primi 33 de miliarde de euro. Din această sumă prevăzute în planul Noua Generaţie UE, 21 de miliarde sunt fonduri sub formă de granturi, care nu trebuie restituite, iar restul de 12 miliarde – împrumuturi cu dobânda mică.

Potrivit comisarului Hahn, taxa va fi plătită de peste 70.000 de societăți cu capital de stat sau privat care își au sediile în țări din Uniunea Europeană. ”Nu finanțăm datoriile trecute, nu furnizăm sprijin bugetar, strângem bani pe piața de capital pentru a investi în recuperarea și rezistența țărilor și companiilor noastre”, a spus comisarul Hahn. Deocamdată modul de calcul a ”taxei Covid” nu a fost făcut și nu se știe nici ce procent trebuie să achite marile companii.

La nivelul României, 43 de societăți comerciale, cu capital privat sau de stat, depășesc cifra de afaceri de 750 de milioane de euro și vor trebui să achite ”taxa Covid”.

Pe primele trei locuri, la nivel de cifră de afaceri, sunt Automobile Dacia SA – cu o cifră de afaceri de 24.7 miliarde lei, OMV Petrom Marketing SRL – 17.8 miliarde lei și OMV Petrom SA – 12.8 miliarde lei.

Pe listă mai regăsim marii retaileri de produse alimentare Kaufland, Lidl sau Carrefour, dar și companii de stat cum ar fi Hidroelectrica SA, Electrica Furnizare SA, sau Romgaz SA.