Și tot cu sprijinul interesat al liderilor europeni China devine din ce în ce mai mult o amenințare pentru pacea mondială. Nu e vorba aici numai de relațiile din ce în ce mai încordate cu Statele Unite, ci de amenințările la adresa Taiwanului, încălcarea angajamentelor cu prinire la Hong Kong și acțiunile provocatoare de la granița cu India.

Care este reacția UE? Ei bine, liderii europeni sunt în permanență în tabăra chineză, atât în ce privește scandalul din jurul Organizației Mondiale a Sănătății, cât și încălcarea autonomiei Hong Kong. Dincolo de vorbe, le fac jocul chinezilor.

Interesați exclusiv de posibilitatea unor schimburi comerciale avantajoase cu China, germanii demonstrează un interes extrem de scăzut față de principiile pe care le bagă altora pe gât în ceea ce privește dreăturile omului. Ultima găselniță a diplomației germane este „dialogul deschis” cu China.

Potrivit Deutsche Welle, în locul posibilelor sancțiuni, Maas a declarat reporterilor că cea mai bună modalitate de a influența China în disputa din Hong Kong ar fi ca UE să rămână unită în răspunsul său și să mențină dialogul cu Beijingul. “Cred că trecutul a arătat că este, înainte de toate, important să avem un dialog cu China, în care UE să aducă în mod coerent atât problemele, cât și principiile sale, iar apoi vom vedea unde duce acest dialog”, a spus el.

Răspunsul nu e atât de greu de dat pe cât vrea să ne lase domnul Maas să credem. Va duce exact în același punct ca și conciliatorismul lui Neville Chamberlaine față de Hitler. Sau, ca să aducem lucrurile în actualitate, acolo unde au dus deceniile de politica americană de „încurajare a Chinei” pe drumul schimbărilor democratice.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE