Ministrul Educaţiei Naționale, Pavel Năstase, va premia mâine, la Palatul Parlamentului, Sala „Spiru Haret”, cele 63 de unități de învățământ preuniversitar laureate la ediția a XIV-a a Competiției Naționale „Şcoală Europeană”.
Fiecare unitate de învăţământ care va primi certificatul „Şcoală Europeană - 2017”, va intra și în posesia unei sume de 5.000 lei oferite de Ministerul Educației Naționale. Banii vor fi utilizați pentru dotări, iar decizia privind bunurile achiziţionate aparţine conducerii școlii.
Pe primul loc, la egalitate de puncte, s-au clasat Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc și Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret, județul Suceava (182 puncte), pe locul al doilea - Colegiul Tehnic „Marcel Guguianu” din Zorleni, județul Vaslui (178 puncte), iar pe locul al treilea, cu 176 de puncte, sunt 4 unități de învățământ: Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca, Școala Gimnazială „George Vâlsan” din Amara, județul Ialomița, Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” din Iași și Şcoala Gimnazială „Constantin Parfene” din Vaslui.
Această ediție are o încărcătură simbolică aparte, întrucât anul 2017 marchează împlinirea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC). De asemenea, se împlinesc 30 de ani de la lansarea programelor europene din domeniul educației și formării profesionale, 20 de ani de la prima participare a școlilor românești la aceste programe europene și 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.
Prin urmare, în mod excepțional față de anii anteriori, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale a decis să premieze atât „pionierii” programelor europene în România (unitățile de învățământ preuniversitar care au demarat proiecte de cooperare chiar din primul an 1997), cât și unitățile de învățământ care au derulat cele mai multe proiecte europene până în prezent.
Evaluarea candidaturilor s-a realizat pe baza următoarelor criterii: coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a instituţiei şcolare, integrarea activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene în programul curent al şcolii, performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor la examenele naționale, olimpiade și concursuri școlare, asigurarea egalităţii de şanse și facilitarea accesului la educație, continuitate şi constanţă în derularea de activităţi/proiecte/programe europene, strategie şi modalităţi de implementare și evaluare, strategie şi modalităţi de valorizare (diseminare şi exploatare a rezultatelor/produselor), dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin activităţile de cooperare europeană şi calitatea documentelor de candidatură (documentele manageriale pentru perioada 2014-2017, formularul de candidatură și portofoliul ilustrativ).
Din cele 1911 unități de învățământ preuniversitar participante la cele 14 ediții ale competiției (2004-2017), 714 au primit titlul de „Școală Europeană”.