Evenimentul Zilei > Social > Chișinăul, luat cu ASALT. Zeci de MII de oameni cer UNIREA României cu Republica Moldova. A fost stopat un MĂCEL
Chișinăul, luat cu ASALT. Zeci de MII de oameni cer UNIREA României cu Republica Moldova. A fost stopat un MĂCEL

Chișinăul, luat cu ASALT. Zeci de MII de oameni cer UNIREA României cu Republica Moldova. A fost stopat un MĂCEL

Manifestaţie de amploare la Chişinău pentru Unirea României cu Republica Moldova. La Chișinău au venit zeci de mii de români pentru a participa la evenimentul care marchează 100 de ani de la Unirea României cu Basarabia. Adunarea este organizată de Platforma Unionistă Acțiunea 2012.

Astfel, pe data de 27 martie vor fi marcați simbolic 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. La 27 martie 1918 a fost convocat Sfatul Ţării, care s-a întrunit în sala mare a Parlamentului de la Chişinău. În sală au fost prezenţi preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Moldoveneşti, Daniel Ciugureanu, toţi membrii guvernului şi primul ministru român, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand I.

Actul unirii Basarabiei cu România a fost citit în faţa Sfatului Ţării de secretarul acestuia, Ion Buzdugan. „Republica Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi al dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România”, se arată în declaraţie.

După dezbateri aprinse, s-a trecut la votare. Reprezentanţii minorităţilor naţionale, 30 la sută din totalul de 150 de deputaţi, au cerut, în general, vot secret, iar apoi s-au abţinut ori au votat împotrivă. 

Rezultatul votului pentru unirea Basarabiei cu România a fost concludent: 86 voturi pentru, 3 împotrivă, 36 de abţineri, 13 deputaţi absenţi.

În felul acesta, dintre toate provinciile româneşti aflate sub dominaţie străină, Basarabia a fost prima care s-a unit cu România, deschizând astfel marele act al reîntregirii şi celorlalte provincii româneşti – Bucovina şi Transilvania – cu ţara mamă. La sfârşitul anului 1918 toate ţinuturile româneşti erau unite, formând România Mare.

În altă ordine de idei, poliţia a reţinut un grup de 21 de tineri care purtau măști pe față și rucsacuri în spate. Potrivit poliţiei, tinerii se îndreptau spre evenimentul desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale. În ruscsacuri polițiștii au depistat măști medicinale, antigaz, pumnal, cuțit și bâtă, menționează publika.md.

Grupul a încercat să intre în mulțime, însă, poliția a reacționat prompt și i-a reținut. Aceștia au fost duși la Inspectoratul de poliție Buiucani pentru identificare și stabilirea tuturor circumstanțelor.