La 160 de ani de la înfăptuirea Unirii celor două Principate, Moldova și Muntenia, orașul Focșani era înghețat, atât la propriu, cât și în timp. Pe o vreme mai urâtă ca limba rusă, aproximativ 2.000 de români, plus vreo trei militari americani, au participat la festivitățile din Piața Unirii.
Ce-i drept, organizatorii se așteptau la o prezență mult mai numeroasă, însă scurta ninsoare din dimineața zilei de joi, la care s-au adăugat trei reprize de ploaie înghețată și un vânt mai tăios ca setul de cuțite de la teleshopping au ținut focșănenii în case sau în Italia, acolo unde muncesc. Așa că piața a fost umplută cu elevi de câteva licee de renume din Vrancea, plasați strategic după gardurile de protecție ale Jandarmeriei, în primul rând, în fața tribunei oficiale.
Kurtoskalacs, în loc de vin fiert
Deși startul festivităților era anunțat la ora 15.00, în jurul orei 14.30, traficul pietonal din Focșani se desfășura în sens invers. Lumea, cu stegulețe tricolore în mâini, în loc să se îndrepte spre Piața Unirii, se îndepărta. De vină a fost probabil și faptul că nu se puteau încălzi decât cu ciocolată caldă, ceai, cafea și kurtoskalacs, situație cam neobișnuită pentru ”Patria vinului”. În schimb, prin fața tribunei oficiale (goală, la acea oră) și a gărzilor de onoare ale Armatei și Jandarmeriei, ”defilau”, mai mult să se încălzească, domnișoare și domni îmbrăcați în costume de epocă, figuranți în spectacolul ce stătea să înceapă. Pentru că trebuie spus că organizatorii au încercat să evoce momentul împlinirii celor 160 de ani printr-o serie de scenete de teatru care îl aveau în centru atenției pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Cuza și Emil Constantinescu, în același loc
Așa se face că, în momentul începerii festivităților, în Piața Unirii, numărul invitaților speciali (indiferent că vorbim de politicieni, edili, militari și membri ai clerului) îl egala pe cel al participanților simpli. Deși se zvonea că ar putea să participe, premierul Viorica Dăncilă a lipsit. În ceea ce-l privește pe președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, acesta nu a mai repetat surpriza de 1 Decembrie, de la Arcul de Triumf, fiind și el absent. În schimb, alături de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, s-a aflat secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cel care a și trecut în revistă Garda de Onoare. S-au mai remarcat eurodeputata Maria Grapini și fostul președinte Emil Constantinescu, extrem de tăcut și cam vânăt la față, din cauza frigului. În schimb, a fost mereu cu zâmbetul pe buze, poate și pentru că semăna mai bine cu Alexandru Ioan Cuza, decât actorul care l-a interpretat pe domnitor.
”Amintiri”, pe covorul roșu
Festivitățile s-au desfășurat fără evenimente sau incidente notabile, excepție făcând câteva huiduieli anemice, de undeva din spate, în timpul discursurilor politicienilor. Oricum, discursurile lor nu au mai reușit să își facă efectul, pentru că deja era totul înghețat în jur. Însă, trebuie lăudați pentru faptul că au vorbit foarte puțin, cea mai mare parte din timp fiind alocată scenetelor de teatru reușite din care nu au lipsit domnitorul Cuza, Mihail Kogălniceanu, moș Ion Roată, oameni îmbrăcați în costume populare, figuranți în haine și uniforme militare de epocă.
Foarte emoționați că au ajuns pe covorul roșu, câți cai din garda lui Cuza au lăsat niște ”amintiri” verzi, strânse însă, la timp, de oamenii de la salubritate.
Punctul culminant l-a constituit, bineînțeles, Hora Unirii. Fericiți că pot să-și mai miște picioarele înghețate, politicienii și edilii și-au dat mână cu mână cu figuranții participanți la spectacol. Totul în bubuitul tunurilor care au lansat o ploaie de confetti în cele trei culori naționale.
Copilul tricolor
Finalul a fost alocat paradei militare, de la care nu a lipsit tehnica de luptă, copiii fiind bucuroși să vadă de aproape MLI-urile și impunătoarele sisteme Gepard ale Armatei. Nu mai puțin entuziasmat, un preot le explica celorlalți confrați caracteristicele tehnico-tactice ale sistemelor care defilau, insistând cu precădere asupra beneficiilor lansatoarelor multiple de rachete LAROM.
Alături, un prichindel în costum de super-erou în culorile naționale le făcea cu mâna militarilor care defilau, sub atenta supraveghere a unui colonel în uniformă de instrucție.
Evenimentele din Piața Unirii din Focșani s-au încheiat în jurul orei 16.30. Lumea a dispărut rapid, gonită din spate de vântul care se întețise și agita bucățile de confetti tricolore, făcându-le parcă în ciudă lucrătorilor de la salubritate. Au mai rămas doar jandarmii, care trebuia să își strângă gardurile de protecție. La baza ”Morcovului”, așa cum îi spun focșănenii obeliscului dedicat Unirii, câțiva liceeni își făceau câteva selfie-uri. Nemulțumiți, însă, că nici acum nu s-a finalizat renovarea sa. Dezbrăcat de marmura sa roșie, pe 24 ianuarie 2019, ”Morcovul” a sărbătorit învelit într-o prelată glazurată de ploaia înghețată.