Uninominalul pentru liniştea USL

Uninominalul pentru liniştea USL

Fără uninominalul pur, Victor Ponta şi Crin Antonescu ar fi fost nesiguri în privinţa obţinerii majorităţii.

Prin legea "uninominalului pur", aprobată ieri de noua majoritate parlamentară formată din PSD, PNL UNPR şi grupul minorităţilor naţionale, USL şi-a asigurat condiţiile pentru a obţine controlul absolut asupra mandatelor de parlamentari rezultate la alegerile din toamnă.

"Conform simulărilor noastre (ale USL – n.r.), chiar şi cu 45% din voturi, putem lua 60-65% din mandate", ne-a dezvăluit un lider PSD din culisele socotelilor făcute de iniţiatorii legii, Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Cu 280-302 mandate, PSD şi PNL ar deţine majoritatea absolută în viitorul Parlament. Tot aşa este posibil ca un partid precum cel condus de Dan Diaconescu să obţină 10-15% din voturi, dar să nu obţină niciun mandat, sau, cel mult unul, al liderului său.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce? Pentru că noua lege electorală nu mai conţine principiul reprezentării pro­porţionale. Cu alte cuvinte, un partid să obţină un număr de mandate proporţional cu voturile înregistrate. Pe cine avantajează

Prin legea uninominalului pur, în Parlament va intra primul clasat dintre candidaţii din fiecare colegiu electoral. Pentru accederea unui partid sau a candidatului unui partid în Legislativ nu va mai conta obţinerea unui număr minim de voturi la nivelul ţării. Pragul electoral de 5% a fost eliminat. Va conta doar numărul de voturi obţinut de fiecare candidat în parte. Astfel, va lua mandatul candidatul cu cele mai multe voturi– fie că e un independent, sau susţinut de un partid. Dincolo de notorietatea şi popularitatea candidaţilor, va conta şi forţa partidului care îl susţine. Cu alte cuvinte, votul politic. Iar votul politic arată că USL are în jur de 50% la nivelul ţării.

Conform simulărilor PSD şi PNL, potenţialul candidat USL se clasează ca vot politic pe primul loc în aproximativ 60-70% dintre colegii. PDL a contesta legea

Împotriva legii uninominalului pur au votat ieri deputaţii PDL. Aceştia au anunţat că vor contesta actul normativ la Curtea Constituţională. Motivul: încalcă principiul reprezentativităţii.

Şi UDMR a fost împotrivă, deşi PSD şi PNL au încercat să obţină sprijinul maghiarilor introducând în lege condiţii avantajoase pentru aceştia. Şi anume, în judeţele unde maghiarii depăşesc 7% din populaţie, UDMR să mai primească un mandat din oficiu. Asta ar face ca UDMR, cu 5-6% voturi să obţină o suprareprezentare de 8-9%.

Legea avantajează acele partide sau acei candidaţi al căror electorat este concentrat în anumite judeţe, chiar dacă la nivel naţional este restrâns. Un exemplu este UNPR, care, deşi la nivel naţional are un scor modest, poate obţine câteva mandate în fiefuri precum Ilfov sau Craiova. Sunt dezavantajate în schimb partidele care au electoratul răspândit pe arii extinse. Prin noua lege electorală, Victor Ponta şi Crin Antonescu şi-au creat un avantaj pentru obţinerea majorităţii în viitorul Parlament Citiți și:

  • Cristian Preda: Noul uninominal poate fi o șansă pentru PDL
  • PDL va contesta la CCR uninominalul lui Ponta
  • Citeşte
  • Buda: Uninominalul USL va crește numărul parlamentarilor. Iordache recunoaște: Ar putea apărea 10 mandate în plus. Vezi motivele!