"Unii romani se trag din daci si romani, altii - din tancurile sovietice"
- Adam Popescu
- 3 iunie 2007, 03:00
Dan Puric se considera un artist, dar in primul rand un crestin, si spune ca s-a regasit in credinta.
Crede ca s-a intors la izvoare si ca fara credinta nimic nu se poate face, nici macar arta. Pe Dan Puric l-am gasit in cabina sa de la Teatrul National. Cabina aduce mai mult a chilie, decat a camera unei vedete. Simpla, ascetica, fara lucruri inutile.
Puric, desi un mim exceptional, este o personalitate exploziva. O marturisire abrupta, asumata si vulcanica. Lui Puric nu i se pare nimic deosebit ca s-a intos cu fervoare la credinta.
„Au existat mimi sfinti: Sfantul Porfirie si Sfantul Ghelasie - care, chemati de imparat sa batjocoreasca taina botezului, au iesit din apa si au marturisit credinta”, spune actorul care crede ca astfel arta se poate converti.
"Mainile spun adevarul" „Da, folosesc tacerea ca limbaj ca sa pretuim cuvantul din nou si apelez la acel fond neintinat. Retineti ca un proverb chinezesc spunea: cand oamenii mint, mainile spun adevarul. In cazul meu, sper ca este o comunicare de la inima la inima, de la minte la minte”, spune artistul laureat pe marile scene ale lumii.
In 1989, Dan Puric era un om „inchis intr-un sistem”, iar Revolutia l-a descatusat. Spune ca nu ne-am dezbarat inca de comunism: „Il voi cita pe Nae Ionescu, care spunea ca omul trebuie sa scape pe rand de trei lucruri: cand e copil, de scarlatina; cand e adolescent, de sifilis; cand e adult, de comunism”.
Actorul vede cu alti ochi evenimentele din decembrie 1989. „Noi nu ne-am castigat libertatea. Am intrat dintr-un ghetou comunist intr-o jungla, o zona de libertinaj, de haos. Nu suntem oameni liberi, ci unii care incearca sa-si recapete dupa 50 de ani reflexele de normalitate. Dupa o anestezie a spiritului incercam sa recastigam o fiziologie a normalitatii, a firescului”, mai spune el.
Speranta ar putea veni, sustine actorul, nu din integrarea in UE, ci dintr-o regasire a noastra. „O reintegrare in Romania aceea veche, cu contrastele ei, o reintegrare in normalitate.” Iar cel mai important i se pare actorului o impacare a poporului roman cu Dumnezeu.
Despre ceea ce se intampla astazi, spune: „De mii de ani poporul asta face jogging. Dupa moartea lui Decebal am alergat spre Roma, apoi, spre Inalta Poarta. A urmat alergarea spre Paris, Londra, apoi Moscova... Acum alergam spre Occident. Nu stiu ce face poporul asta, dar este intr-o continua alergare de mii de ani... Poate ar trebui sa ne oprim un pic”, spune el.
FOTOGRAFIA STARETULUI
Ucenic al parintelui Iustin Parvu Artistul are in mica sa cabina o fotografie a parintelui Iustin Parvu, staretul Manastirii „Petru Voda”. Fost detinut politic timp de 17 ani, parintele Parvu este considerat drept unul dintre cei mai mari duhovnici si marturisitori, iar actorul ii este ucenic. „Exista oameni care tin loc de poporul roman.
Dupa parerea mea, si nu cred ca gresesc, parintele Justin tine loc de poporul roman.” Puric este impresionat de povetile staretului, iar una dintre ele este: „Tara asta are inflatie de smerenie. Dar uneori este nevoie si de sfanta palma a Sfantului Nicolae”. Trebuie sa fim traitori si luptatori in ortodoxie, spune Puric.
SPECTACOL
"Teatru, in criza"
Dan Puric este de parere ca teatrul romanesc, pe care il iubeste mult, este intr-o criza profunda. „Dupa ce s-a imbatat cu apa rece ca l-a descoperit Occidentul, la ora actuala „doarme in front”, dupa cum se spune. Este nevoie de artisti crestini, de artistul izbavitor, purtator de constiinta.
Este vorba de responsabilitate si de demnitatea actului artistic. Teatrul poate fi folosit ca un gen de marturisire crestina, fara ca prin asta sa facem un teatru explicit religios, o drama liturgica, ci sa traim crestin raportul dintre arta si credinta”, afirma artistul, care crede ca arta se poate converti.
CARTE DE VIZITA
Un cavaler al scenei
> Dan Puric s-a nascut pe 12 februarie 1959 in Bucuresti si este actor, scenarist, regizor si dansator de step.
> A absolvit Liceul de Arte „Nicolae Tonitza”, Bucuresti, in 1985 si Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale”, la clasa Dem Radulescu.
> Intre anii 1985-1988 a fost actor al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botosani. Din 1988 este actor la Teatrul National „I.ÊL. Caragiale”, Bucuresti.
> A jucat in sase filme de lungmetraj. Este presedinte-fondator al Asociatiei „Compania de Teatru Passe-Partout DP”. Puric a fost distins cu numeroase premii: Premiul Golden Arena la Festivalul International de Film de la Pola - Iugoslavia, pentru rolul principal din „Broken Youth”; Premiul Special la Festivalul Pantomimei de la St. Croix - Elvetia; Marele Premiu UNESCO pentru Dezvoltare Culturala; Premiul UNITER pentru Teatru Non-verbal. In anul 2000, a fost decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler - pentru servicii exceptionale in cultura.
Ceea ce te uimeste la Dan Puric este ca nu joaca teatru in viata, in afara scenei. Spune drept ceea ce gandeste, nu-si cauta cuvintele, ci vorbeste din inima. Dan Puric crede ca speranta Romaniei sta in trecutul ei. „Lucian Blaga vorbea de un „boicot al istoriei”, deci e vorba de atitudinea romanului”. Spre exemplificare, actorul a spus un banc: „Badea Gheorghe trecea de peste 30 de ani un rau cu vacile si o facea prin acelasi loc.
Intr-o buna zi a vazut uimit ca a aparut un pod. Si si-a spus in sinea sa: „Ia uite, ba, au facut astia un pod”, dar trece tot prin apa. Ajunge la pod si nea Ion, cu oile. Sta si asta si se uita uimit, iar Badea Gheorghe ii striga: „Ba, au facut astia pod”. Ion tot prin apa cu oile. Apare si Vasile cu o roaba.
Gheorghe si Ion i-au strigat: „ Ba, vezi ca astia au facut un pod!”. Vasile trece pe pod cu roaba, dar la jumatatea lui se rupe podul. In timp ce Vasile se lupta sa nu se inece, Gheorghe si Ion, foarte calmi, comentau: „Ba, noi i-am spus ca astia au facut pod”„. Deci asta e atitudinea poporului roman: romanul e sceptic, conservator si plin de umor.
„Umorul ne-a salvat”
Actorul mai crede ca, de-a lungul istoriei, doar umorul ne-a salvat. Nu degeaba parintele Staniloae, dupa parerea mea cel mai mare teolog al secolului XX, spunea: „Cel mai bun discurs catre poporul roman este umorul”. Dar umorul, nu bascalia, care nu este o caracteristica a noastra. Bascalia este atee, desacralizanta, ia in deradere totul.
Haz de necaz
„Bascalia e ranjetul ateu, e arma cel mai des folosita. Umorul prin esenta lui exprima atitudinea poporului roman fata de tot ce nu e natural, care nu vine din firesc. Umorul e crestin pentru ca reprezinta nadejdea care transcede necazul. Crestinul este optimist. A face haz de necaz nu inseamna a desacraliza necazul, ci a trece prin el cu nadejde. Pe cand bascalia n-are nimic sfant. Bascalia se apropie de blasfemie. Doar cu umor am putut trece prin istorie. Nu uitati ca exista un ras al Patriarhilor...”
Puric crede ca actualmente poporul roman se imparte in doua: unii care se trag din daci si romani si altii din tancurile sovietice. „Eram elev in clasa a doua, ma pregateam sa devin pionier. Intr-o zi a venit la noi bunica si-a spus, in treacat: „Auzi, draga, ce tampiti sunt comunistii, cica nu exista Dumnezeu”.
Afirmatia ei mi s-a infipt drept in minte. Fireste, nu l-am aflat pe Dumnezeu atunci, eram mult prea mic pentru o asemenea intelegere, dar pe masura ce am crescut, adevarul a inceput sa fie tot mai vizibil pentru mine. Pana in 1989 am fost strain de Biserica”, spune actorul, care se simte protejat de o splendida icoana.
SFATUL LUI PURIC
„Nu va transformati din popor in populatie” Ne transformam din popor in populatie. Asta este noua navalire barbara: navalirea poporului roman de catre populatie. Ca sa facem fata avem nevoie de intelectualul crestin, care a disparut de pe „piata” romaneasca. Avem tot felul de intelectuali, intelectualoizi, filosofi plini de cunostinte, dar, vorba lui Noica, fara cunoastere si fara o morala crestina, care sa se si sa ne responsabilizeze in fata cetatii.”
„Astazi, Romania are de ales intre doua atitudini: una de incolonare, fara creier si sira spinarii, in asteptarea unei presupuse mantuiri venite de la UE sau stiu eu de unde; si alta deschisa, adevarata, de tip crestin.”
FATA NEVAZUTA Un Don Quijote al mimei
> Puric are in prezent un mare succes cu „Don Quijote - made in Romania”. Turneul a inclus orasele Berlin, Londra, Bruxelles, Madrid, Paris, Viena si Alcala de Henares, iar spectacolul a facut furori in Occident.
> Artistul a facut si filmul „Broken Youth”, unde a avut rolul principal, in regia Mariei Marek, coproductie romano-sarba.
> Spectacolele sale de pantomima au fost transmise de televiziunile BBC Belfast Royal College, 3SAT Frankfurt, RTL. A mai jucat si in filme pentru televiziunea din Lausanne, Elvetia.
> Dan Puric a fost casatorit si are un copil, dar evita sa vorbeasca despre viata sa particulara.
> „N-am intrat intr-un partid politic pentru ca statutul unui artist este unul de independenta”, spune actorul care crede totusi ca a fi apolitic este un pacat.