Uniformele școlare sunt legate de lipsa de mișcare a elevilor. Care sunt explicațiile

Elevi. Sursa foto: Dreamstime.com

Politicile privind uniformele școlare sunt legate de faptul că elevii fac tot mai puțină mișcare și mulți au probleme de sănătate, din această cauză.

Politicile privind uniformele școlare ar putea împiedica tinerii să fie activi, în special fetele de vârsta școlii primare, potrivit unui studiu al Universității din Cambridge. Cercetarea a folosit date despre participarea la activitatea fizică a peste un milion de copii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani la nivel internațional și a constatat că în țările în care majoritatea școlilor impun elevilor să poarte uniforme, mai puțini tineri tind să respecte cele 60 de minute de activitate fizică pe zi recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Constatările sunt prezentate în Journal of Sport and Health Science.

Uniformele școlare, un subiect aprig dezbătut

Autorii sugerează că acest lucru ar putea fi explicat prin faptul că copiii mai mici fac mai multe exerciții fizice accidentale pe parcursul zilei de școală decât elevii mai mari, cum ar fi alergatul, cățăratul și diverse alte forme de joacă activă în pauze și la prânz. Există deja dovezi că fetele se simt mai puțin confortabil în a participa la jocuri active dacă poartă anumite tipuri de îmbrăcăminte, cum ar fi fuste sau rochii.

Rezultatele nu dovedesc în mod definitiv că uniformele școlare limitează activitatea fizică a copiilor, iar cercetătorii subliniază că „nu se poate deduce o cauzalitate”. Studii anterioare de mai mică amploare oferă sprijin pentru aceste constatări, indicând că uniformele ar putea reprezenta o barieră. Pentru prima dată, cercetarea examinează dovezi statistice la scară largă pentru a evalua această afirmație.

Care sunt sfaturile de la OMS

OMS recomandă ca tinerii să aibă în medie 60 de minute de activitate fizică de intensitate cel puțin moderată pe zi în timpul săptămânii. Diferența dintre procentul de băieți și fete care respectă orientările privind activitatea fizică în toate țările a fost, în medie, de 7,6 puncte procentuale. Dovezile existente sugerează că uniformele ar putea fi un factor. Anterior, au fost exprimate preocupări cu privire la uniformele de educație fizică ale fetelor și la ținutele sportive școlare.

Sursa: arhiva EVZ

Studiul a analizat datele existente privind nivelurile de activitate fizică a aproape 1,1 milioane de tineri cu vârste cuprinse între cinci și 17 ani din 135 de țări și le-a combinat cu date nou colectate privind cât de frecventă este utilizarea uniformelor școlare în aceste țări. În peste 75% dintre țările analizate, majoritatea școlilor au impus elevilor lor să poarte uniforme. Proporția mediană a tuturor elevilor care respectă recomandările OMS în țările în care purtarea uniformelor era norma a fost de 16%; aceasta a crescut la 19,5% în țările în care uniformele erau mai puțin frecvente.

Constatarea pare să se potrivească cu dovezile din alte studii care sugerează că fetele sunt mai conștiente de faptul că se angajează în activități fizice atunci când poartă uniforme în care nu se simt confortabil. Autorii susțin că există acum suficiente dovezi care să justifice continuarea cercetărilor pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între uniformele școlare și nivelurile mai scăzute de activitate fizică și subliniază importanța unei activități fizice regulate pentru toți tinerii, indiferent de sexul lor.

surse: medicalxpress.com