Evenimentul Zilei > Actualitate > Unic în România: observator pentru singura turmă sălbatică de zimbri I FOTO
Unic în România: observator pentru singura turmă sălbatică de zimbri I FOTO

Unic în România: observator pentru singura turmă sălbatică de zimbri I FOTO

Singura turmă sălbatică de zimbri din Europa care trăiește liberă, în Munții Țarcu, poate fi admirată dintr-un observator unic.

În august, în Măgura Zimbrilor din Munții Țarcu, au apărut trei noi pui de zimbru, unul fătat în semi-libertate, iar alți doi fătați în libertate. Acești pui cu mărit turma care, în perioada de când a fost adusă în Munții Țarcu, a avut de înfruntat mai multe provocări legate de iernile lungi și cu zăpadă multă, boala limbii albastre, atacuri din partea altor specii sălbatice, comportament de reproducere dereglat sau lupte pentru stabilirea ierarhiilor.

În ultima decadă a lunii trecute, WWF-România și Camposaz au organizat un atelier „design and build” multi-cultural la finalul căruia a fost amenajat un observator al peisajului și naturii sălbatice din Măgura Zimbrilor, Munții Țarcu, observatory unic în România.

Atelierul s-a derulat în cadrul proiectului LIFE-Bison, prin care WWF-România și Rewilding Europe depun eforturi pentru refacerea populației de zimbri liberi din sud-vestul țării, cu sprijin din partea Programului LIFE al Uniunii Europene. Prin intermediul acestui nou observator, turiștii și localnicii au la dispoziție o nouă modalitate de explorare și cunoaștere a zonei și, de asemenea, un loc de popas în treseele turistice de aici. Construcția observatorului a fost făcută de 30 de participanți din Italia, Olanda și România. (Foto: Adrian Pîclișan)