După ce România a blocat transportul de armament rusesc pe Dunăre, din cauza embargoului, rușii au apelat la premierul maghiar, Viktor Orban. Acesta a ignorat normele impuse de UE, chiar dacă disputa pe axa Budapesta – Bruxelles riscă să atragă aplicarea unor restricții financiare de lungă durată Ungariei și chiar aplicarea unor sancțiuni.

Ungaria lansează o nouă confruntare cu UE, din cauza relaţiilor sale cu Rusia. Budapesta a permis transportului de armament rusesc să tranziteze spațiul său aerian, încălcând astfel regimul de sancțiuni impus de UE la adresa Federației Ruse, titrează Politico”, scrie Gazeta.ru, citată de Rador.

Asrtfel, cu sprjin unguresc, Moscova a livrat Serbiei 10 mașini de patrulare și de recunoaștere, o parte din elementele celor 30 de tancuri Т-72 și a celor 30 de mașini blindate BRDM-2.

Amintim că, în data de 26 iulie, Ministerul Afacerilor Externe al României a declarat că nu poate permite accesul transportului, exact din cauza sancțiunilor introduse de UE la adresa Federației Ruse (după anexarea Crimeii).

În contextul în care blindatele au ajuns în Serbia, președintele Alexandar Vucic, și-a exprimat recunoștința față Putin, pentru consolidarea forțelor militare ale țării sale. ”Cel mai important pentru noi este faptul că am reușit să transportăm mijloacele militare tehnice în Serbia. Cum și în ce mod au ajuns acestea nu ne priveşte”, a menționat Vucic, conform sursei citate.

Pe de altă parte, ungurii explică faptul că au lăsat să treacă transportul deoarece era efectuat cu o aeronavă civilă, care nu necesita un acord special pentru tranzit.

Sursa: Gazeta.ru