Ungurii, polonezii și …românii în competiția de lobby din Statele Unite și Uniunea Europeană (II)

Sursa foto: Arhiva EVZ

Secolele de emigrație către America au făcut din Polonia parte a istoriei Statelor Unite. Sunt peste 2 milioane de americani de origine poloneză care vorbesc sporadic limba țării mamă și aproape 8 milioane care, cu mândrie, pretind că sunt urmașii imigranților sosiți din Polonia pe pământul făgăduinței.

,,Să punem geografia la treabă’’ (Mircea Geoană - secretar general adjunct al NATO)

Comunitățile de polonezi, concentrate în statele cheie din nord-est și Midwest susțin constant interesele Varșoviei indiferent de cine se află la conducere pe malul Vistulei. De-a lungul timpului, elita polono-americană angajată politic a exprimat o viziune internațională compatibilă cu interesele țării de origine. Totuși, o comparație între modul de acțiune al structurilor de lobby apaținând grupurilor etnice maghiar și polonez arată o mai bună organizare a ungurilor pe tărâm american. Situația este valabilă și pentru Canada.

Waldemar Biniecki, american de origine poloneză, expert în problemele diasporei, aprecia recent că după aderarea Poloniei la Uniunea Europeană și până în 2014, interesul guvernului de la Varșovia pentru diaspora americană a scăzut constant. S-a acordat o importanță majoră comunităților europene, în special celor din Marea Britanie.

Creșterea agresivității Rusiei în contextul  expansiunii spre vest - anexarea peninsulei Crimeea și ocuparea unor provincii estice ucrainene - și al pregătirii unor noi acțiuni militare care au culminat cu invadarea Ucrainei a determinat o reașezare a lucrurilor într-o altă matrice.

Polonia avea nevoie de o reformă a armatei cu o dotare pe măsură, sprijin pentru programele economice - mai ales pe segmentul energetic - implementarea proiectului celor Trei Mări și de o creștere a prezenței strategice a Americii pe Flancul de Est al Alianței Nord-Atlantice. Sprijinul oferit de UE nu era suficient și atunci guvernul a înțeles că este necesară impulsionarea relației cu Statele Unite. În paralel cu vectorul politico-diplomatic guvernamental era nevoie de o coordonare cu acțiunile de lobby ale grupului etnic polonez pe lângă administrația de la Washington indiferent de culoarea acesteia.

Pentru America, Polonia este importantă datorită poziției sale geografice și, în subsidiar, datorită acțiunilor de lobby ale diasporei polono-americane. Polonezii știu - cum ar spune Mircea Geoană, ,,să pună geografia la treabă’’ și, în paralel, să-i activeze pe conaționalii risipiți prin lume. Și noi încercăm să punem geografia la treabă - ne ajută prietena noastră cea mai bună, Marea Neagră - dar la capitolul diaspora mai avem multe de învățat și apoi… decenii de muncă.

  1. Geoană s-a referit la aceste aspecte în contextul prezentării obiectivelor din Noul proiect național (octombrie 2022).

Congresul Polono-American și Zbigniew Brzezinski

Ca și în cazul românilor americani, majoritatea structurilor poloneze aparținînd mediului asociativ din Statele Unite sunt pe segmentul cultural-identitar. Există însă un organism - cu o importantă componentă politică și de lobby - care se ridică deasupra acestui mediu acționând deschis în sprijinul intereselor Varșoviei. Este vorba de Congresul Polono-American (Polish-American Congress – PAC), înființat în 1944, cu 30 de sedii locale în 18 state. Din datele publice furnizate de conducere, PAC ar reprezenta pe toți cei 8 milioane de americani descendenți din imigranții veniți de-a lungul anilor din Polonia.

Ar fi foarte mult chiar dacă i-ar reprezenta doar pe jumătate dintre ei. Teoretic, este vorba de un bazin electoral imposibil de ignorat dacă ținem seama de diferențele foarte mici între numărul de voturi obținute de candidații celor două mari partide fie la prezidențiale fie în alegerile pentru Congres sau locale. În 1993, de exemplu, PAC susținut de Zbigniew Brzezinski (1928-2017) – politolog de frunte, fost consilier de politică externă al lui Jimmy Carter și unul dintre cei mai importanți polonezi din lume la capitolul influență - a organizat o campanie fără precedent în favoarea primirii Poloniei în NATO.

Se spune că numai la Casa Albă s-au primit peste 8 milioane de srisori de susținere.

Congresul Statelor Unite ca factor de influență

Din 24 februarie 2022, PAC și-a redefinit politica de lobby pe lângă administrație și Congres, extinzând-o în domenii precum: sprijin pentru Ucraina pe segmentul exportului de arme americane, obținerea de fonduri destinate refugiaților ucraineni din Polonia, consolidarea relațiilor militare între Washington și Varșovia. Sunt notorii pozițiile pro-Polonia și pro-Ucraina exprimate de Marcy Kaptur, deputată de Ohio - unde există și o importantă comunitate românescă, lăsată în uitare  -  și Chris Murphy, senator de Connecticut, ambii de origine poloneză și simpatizanți PAC. Cei doi au înființat câte un comitet în fiecare din cele două camere ale Congresului dedicat Poloniei.

Sunt autorii mai multor inițiative legislative și rezoluții în favoarea Ucrainei, contra Rusiei și conductei Nord-Stream 2 sau în favoarea Inițiativei celor Trei Mări - I3M. Ținând cont de acest ultim aspect, am putea spune că lobby-ul polonez din SUA a ajutat și România, devenită coautoare a inițiativei menționate.

Aici s-ar impune o scurtă analiză: I3M - Intermarium, cum se numea când a fost lansată, în prima parte a secolului trecut - s-a bucurat de apreciere peste ocean în ultimii ani deoarece se suprapunea unor interese americane care vizau supravegherea estului Europei în cheie anti-rusă dar și legat de cooperarea dintre Moscova și Berlin, element esențial al mediului de securitate regional. În același timp era, avant la lettre, o formă de protecție a arealului dintre Marea Baltică și Marea Neagră înainte de a se dezvolta conceptul de flanc estic.

În paranteză fie spus, senatorul Chris Murphy, unul dintre susținătorii de forță ai I3M, este un apropiat al președintelui Joe Biden.

Se poate și așa…

Pentru chestiuni de substanță și foarte sensibile, Varșovia acționează și prin profesioniști. Parte a problematicii armelor americane pentru Polonia a fost încredințată societății de lobby Park Strategies a fostului senator Alfonse D’Amato. O altă societate, White House Writers Group - înființată, după cum spune și numele, de autori ai discursurilor unor foști președinți - a fost angajată pentru a redefini imaginea autorităților poloneze după reforma justiției sau, recent, după polemicile interne legate de refugiați.

Nu este un secret faptul că Mark Brzezinski, unul dintre fii lui Zbigniew Brzezinski, a fost numit de către Joe Biden ambasador la Varșovia tocmai pentru a impulsiona cooperarea militară a Washigtonului cu Polonia. Despre celălalt fiu, Ian, vom vorbi în articolul viitor dar în altă cheie tematică.