Ungurii părăsesc sistemul privat de pensii în favoarea celui de stat

Ungurii părăsesc sistemul privat de pensii în favoarea celui de stat

Majoritatea covârşitoare a participanţilor la sistemul privat de pensii din Ungaria nu şi-a păstrat conturile deschise la fondurile private de pensii, după ce parlamentul a dat undă verde proiectului premierului Viktor Orban, prin care sumele adunate în conturile administratorilor privaţi de pensii obligatorii trec în visteria statului.

Cei care rămân în sistemul privat de pensii vor suporta penalizări consistente, după cum a anunţat Gyorgy Matolcsy, ministrul Economiei din Ungaria.

Astfel, doar 1% dintre contributori şi-au păstrat conturile administrate privat, adică aproape 31.000 de persoane, potrivit informaţiilor publicate de cotidianul Nepszabadsag.

Termenul limită pentru exprimarea opţiunii privind administratorul fondului de pensii trebuie exprimată până la finele acestei luni. Conturile celor care nu îşi exprimă opţiunea vor fi transferate automat în administrarea statului. Circa este 200 de plângeri au fost depuse la Curtea Constituţională de cei care nu doresc să fie penalizaţi dacă nu îşi transferă contul în administrarea statului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, în Ungaria funcţionează 19 administratori de pensii. Din aceştia, vor mai rămâne circa 4-8, potrivit estimărilor asociaţiei pentru pensiile private.

Guvernul condus de Viktor Orban şi-a motivat decizia de a naţionaliza sistemul privat de pensii prin necesitatea de a reechilibra bugetul public de pensii.