Viktor Orbán, premierul Ungariei, a anunțat componența noului guvern de la Budapesta, care trebuie să treacă de votul formal al Parlamentului. Doi nominalizați au legături puternice cu Rusia. Peter Szijjarto a fost reconfirmat în funcția de ministru de Externe, iar antreprenorul Kristof Szalay-Bobrovniczky a devenit ministru al Apărării.
Prim-ministrul Viktor Orbán și-a selectat componența noului său cabinet, dar ultimul cuvânt îl va avea Parlamentul. Din guvern, doi nominalizați au legături puternice cu Rusia. Peter Szijjarto a fost reconfirmat în funcția de ministru de Externe, iar antreprenorul Kristof Szalay-Bobrovniczky a devenit ministru al Apărării.
În urmă cu un an, Peter Szijjarto a primit distincția Ordinul Prieteniei din partea ministrului rus de externe Serghei Lavrov. Oficialul sancționat de UE i-a oferit această oportunitate la Moscova. Și noul ministru al Apărării, Szalay-Bobrovniczky este aliat cu cel mai mare producător rus de vagoane de cale ferată, potrivit Bloomberg.
Orban urmărește mutarea controlului asupra serviciului național de securitate de la Peter Szijjarto, care și-a pierdut din putere. Premierul Antal Rogan se va ocupa de conducerea serviciului național de securitate.
Mârton Nagy, fost viceguvernator al băncii centrale și consilier economic al lui Orban, va ajunge ministru responsabil cu dezvoltarea economică, iar Mihaly Varga îşi menține poziția de ministru de finanțe.
Viktor Orbán l-a numit și pe Zsolt Semjén în funcţia de viceprim-ministru. Oficialul se va ocupa de politici naţionale, minorităţi şi culte. De Ministerul agriculturii va fi responsabil István Nagy, ministerul de interne de Sándor Pintér, ministerul construcţiilor şi investiţiilor de János Lázár, ministerul apărării de Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministerul justiţiei de Judit Varga.
Orban a mai decis că fostul comisar european Tibor Navracsics să se ocupe de dezvoltarea regională şi utilizarea fondurilor europene.
Legătură dintre Orban și Rusia
Viktor Orban nu s-a ocupat doar de numirea guvernului, ci și de războiul din Ucraina. Acesta este convins că actuala propunere a Comisiei Europene ar echivala cu o „bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare. Ungaria vrea să abordeze diferit situația cu Vladimir Putin.
Executivul Uniunii Europene a decis cel mai dur pachet de sancțiuni de până acum împotriva Moscovei pentru atacurile din Ucraina, dar celelalte state se gândesc și la economia țării.
Ungaria a fost prima țară care a declarat că propunerile Uniunii Europene de a aplica sancțiuni asupra petrolului rusesc nu oferă nicio garanție pentru securitatea sa energetică. Autoritățile sunt convinse că vor exista și părti negative în această situație.